Safaga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 26°44′00″N 33°56′00″Ø

Safaga i 2008

Safaga (egyptisk arabisk: سفاجا; Safāga) er en havneby i Egypt ved kysten av Rødehavet, lokalisert 53 km sør for Hurghada. Denne lille byen er også et turistområde som består av flere feriehus, inkludert Safaga Hotel med en kapasitet på 48 rom og 126 senger.

Da stedet har tallrike fosfatgruver er stedet et senter for eksport av fosfat. En brolagt veg på 164 km knytter Safaga til Qena i Øvre Egypt.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Båtliv i Safaga
Steking av falafel

Safaga er en maritim havn som er knyttet til fast sjørute. Havnebyen ble grunnlagt en gang mellom 282 og 268 f.Kr., opprinnelig kalt for Filotera av den gresk-egyptisk farao Ptolemaios II Filadelfos fra det ptolemeiske kongedømme som døpte byen til ære for hans avdøde søster Filotera. Hun må ha vært kjær for ham for han opprettet også en religiøs kult og bygde et tempel for henne i Alexandria.

Safaga var en havn- og handelsby for mange år; i dag er byen med sin vide himmelblå bukt, lange sandstrender og vakre øyer er yndet turistmål ved Rødehavets Riviera. Byen har en liten, men blomstrende turistindustri. Stedet er populært for sporstdykking, kitesurfing og brettseiling. Grunnet koralrevene er stedet egnet for dykking, og det er ofte dyreliv som tunfisk, haier og djevelrokker å se. Ferieopphold ved Safaga handler hovedsakelig om vannsport og en del severdigheter da det er lite med nattliv og få barer.

Safaga er betraktet som en av de viktigste terapeutiske turistsentrene, da spesiell medisinsk forskning har vist at den har en uforurenset atmosfære, svarte sanddyner og mineralkilder som har særskilte egenskaper som botemiddel mot plager som leddgikt og psoriasis.

De svarte sanddyner som er karakteristisk for Safaga er særlig attraktiv for solbading. Sjøvannet er kjent for å være meget salt og rikt på mineraler som er fordelaktig for huden.

Fra Safaga er det også mulig å ta en dagstur til den østlige ørkenen for å beskue granittgrustakene ved Mons Claudianus, gruveanlegg fra romersk tid, eller for å se Luxor, et av de mest imponerende fortidsminnemerker i Egypt og ligger kun 220 km unna.