Safaga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Safaga
egyptisk arabiskسفاجا, Safāga
Safaga sett fra havet
LandEgypts flagg Egypt
GuvernementAl-Bahr al-Ahmar
TidssoneUTC +2
Befolkning49 585 (2017)
Høyde o.h.23 meter
Posisjonskart
Safaga ligger i Egypt
Safaga
Safaga
Safaga (Egypt)
Kart
Safaga
26°45′06″N 33°56′04″Ø

Safaga (egyptisk arabiskسفاجا, Safāga, også kalt for Port Safaga, «Safaga havn») er en havneby i Egypt ved kysten av Rødehavet, lokalisert 53 km sør for Hurghada. Denne lille byen er også et turistområde som består av flere feriehus, inkludert Safaga Hotel med en kapasitet på 48 rom og 126 senger.

Da stedet har tallrike fosfatgruver er stedet et senter for eksport av fosfat. En brolagt veg på 164 km knytter Safaga til Qena i Øvre Egypt. Byen er også havn for en del muslimer, hajjpilegrimer som krysser Rødehavet med ferger til havnen i Duba i Saudi-Arabia.

Safaga hadde en befolkning på 33 715 innbyggere i 2006, beregnet til 49 585 innbyggere for 2017.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Båtliv i Safaga

Safaga er en maritim havn som er knyttet til fast fergetrafikk. Havnebyen ble grunnlagt en gang mellom 282 og 268 f.Kr., opprinnelig kalt for Filotera (gresk: Φιλοτέρα) av den gresk-egyptisk farao Ptolemaios II Filadelfos fra det ptolemeiske kongedømme. Han oppkalte byen til ære for hans avdøde søster Filotera. Hun må ha vært kjær for ham for han opprettet også en religiøs kult og bygde et tempel for henne i Alexandria.

Safaga var en havn- og handelsby for mange år; i dag er byen med sin vide himmelblå bukt, lange sandstrender og vakre øyer er yndet turistmål ved Rødehavets Riviera. Byen har en liten, men blomstrende turistindustri. Byen er også betraktet som en av de fremste terapeutiske turistsentrene grunnet tilgangen til fosfat som virkemiddel for klimaterapeutisk medisin. Stedets uforurenset atmosfære, svarte sanddyner og mineralkilder kan fungere som medisinsk behandling mot plager som leddgikt og psoriasis.[2]

Turisme[rediger | rediger kilde]

Stedet er populært for sporstdykking, kitesurfing og brettseiling. Grunnet koralrevene er stedet egnet for dykking, og det er ofte dyreliv som tunfisk, haier og djevelrokker å se.

Ferieopphold ved Safaga handler hovedsakelig om vannsport og en del severdigheter da det er lite med nattliv og få barer. Stedet var vert for Rødehavets verdensmesterskap i brettseiling for 1993.[3]

De svarte sanddyner som er karakteristisk for Safaga er særlig attraktiv for solbading. Sjøvannet er kjent for å være meget salt og rikt på mineraler som er fordelaktig for huden.

Fra Safaga er det også mulig å ta en dagstur til den østlige ørkenen for å beskue granittgrustakene ved Mons Claudianus, gruveanlegg fra romersk tid, eller for å se Luxor, et av de mest imponerende fortidsminnemerker i Egypt og ligger kun 220 km unna.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]