Hopp til innhold

Bikini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kvinner viser seg fram i bikinier med tanga- eller G-streng-formede underdeler under en «bikinikonkurranse» 2005, en type skjønnhetskonkurranse der deltakerne poserer i små bikinier.
Unge jenter soler seg i bikinier og hel badedrakt ved Strandbad Müggelsee i Berlin 1968.

Bikini er todelt badetøy og solbadingsantrekk for kvinner. En bikini består av en BH-formet topp og en truseformet nederplagg. Bikinier kan variere i snitt, farger, mønstre og materialer.

Romersk mosaikk fra omkring 300 fra Villa del CasaleSicilia som viser to kvinner i bikiniliknende sportsdrakter eller undertøy som kaster ball.

Bikinien i sin moderne form ble første gang brukt i 1946, men ble først populær på 1950-tallet. Ordet bikini kommer fra marshallesisk, og betyr «kokosstedet».[1] Plagget er oppkalt etter Bikiniatollen i Stillehavet, hvor USA foretok atomprøvesprenginger.

Et antrekk som minner om bikinier, er kjent fra dekor på vaser fra den greske antikken, hvorav de eldste er fra 1400 f.Kr., og fra romerske mosaikker. Denne drakten bestod av to tøystykker som var bundet rundt kroppen; spesialsydde bikinier er en moderne oppfinnelse.

Engelske navn på bikinimodeller med bukser i forskjellig snitt.

Bikini er blitt et vanlig klesplagg for kvinner til bading og svømming, skjønt badedrakt neppe er blitt mindre vanlig. Bikinier brukes i utstrakt grad til soling, slik at mest mulig av kroppen kan få sol på seg. Bikinier kan ha mange forskjellige farger eller mønstre. Når kvinner bader eller soler seg toppløse, har de som regel en bikinibukse på seg.

Kvinner som spiller sandvolleyball, har gjerne på seg bikinier, ofte med nummer på.

Varianter

[rediger | rediger kilde]

Både BH'ene og buksene kan ha forskjellige former. Som oftest ligner en bikini på en kvinnes brystholder og truse. En bikinibukse kan variere fra å være bare en G-streng til å ha form som en kort shorts. En bikini-BH kan også variere i form og størrelse.

En bikini med knytebukse er en bikini med en bukse som bare har noen stropper på sidene.

På en tangabikini har buksens sider form som noen tynne remmer.

Varianter som er så små at de bare såvidt dekker det aller nødvendigste omtales som microkini på engelsk.

Tankini er en variant av bikinien som har en større topp istedenfor en bikini-BH.

En monokini kan enten bety en toppløs bikini eller en form for kvinnelig badetøy som består av de samme delene som en bikini, men som henger sammen. Den har remmer som settes sammen på sidene eller foran.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]