Siwa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 29°11′00″N 25°33′00″Ø

Siwa oppe til venstre på kartet
ankle ring

Siwa (egyptisk: Sekhetam = «palmeland»; arabisk: واحات سيوة, Wāḥāt Sīwa) er en oase vest i Egypt. Den var den mest utilgjengelige av alle oasene i Egypt inntil nå nylig, og er også en av de mest fortryllende. Oasen ligger på kanten av «det store sandhavet», har mye historie, blant annet besøkte Aleksander den store stedet her for å konsultere den libyske sibylle ved orakelet der i 331 f.Kr.

Siwa er en av de beste byene å kjøpe gull, tepper, vesker, tradisjonelle klær og hodesjal pyntet med antikke mynter.

Utsikt over Siwa fra Shaly Island, tatt i februar 2008

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

I Siwa finnes blant annet et tidligere tempel for Amon, De dødes fjell, Shalyøya og Kleopatrakilden, en dyp varmekilde hvor man kan bade.

De dødes fjell (arabisk: Gebel al-Mawta): En eneste stor gravplass egentlig. For over 2000 år siden begravde folket i Siwa sine kjære her. Her har de rett og slett gravd hull, og laget gravkammer, noen med ganger i mellom.

Amontempelet er idag mest kjent for å ha hatt besøk av Aleksander den store i 331 f.Kr. da han lette etter en bekreftelse på at han virkelig var sønnen til Zevs. Ingen vet hva orakelet sa til Aleksander, svaret ble hvisket i hans øre. Tradisjonen hevder at han fikk det svaret han lette etter. Orakelet i Siwa var et av de seks mest innflytelsesrike i antikken.

Shalyøya: ruinene av Shalyøya daterer tilbake til det 1200-tallet, og var i full bruk helt til et kraftig regnskyll som varte i tre dager ødela det i 1926. Husene var opprinnelig bygget for å vare noen tiår, for så å bygge nytt eller fikset etter lett regn. Byggematerialet var kershef, en blanding av salt og leire. Den var ikke vanntett.

Shaly skal ha vært rundt 60 meter høyt, godt hjulpet av de to fjellene der. Det er det fremdeles den dag idag, men ingen av de 5 etasjes høye husene står. Fra toppen av Shaly er det fin utsikt og vakker solnedgangen.

Ørkensafari i området rundt Siwa er ganske populært