Sinai (fjell)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sinai
Mount Moses.jpg
Høyde 2 287 meter
Primærfaktor 334 meter[1]
LandEgypt
FjellrekkeSinaifjellene

Sinai
28°32′18″N 33°58′31″Ø
Katarinaklosteret i Sinaiørkenen
Basilikaen i Katarina-klosteret i Sinaiørkenen sett fra klostergården
Munk ved Katharinaklosteret

Sinai er et fjellområde sør på Sinaihalvøya med toppene Djebel Musa på 2285 moh. og Djebel Katharina på 2880 moh. Det består av alkaliske granitter trengte inn i forskjellige bergarter som vulkansk stein. De eksponerte bergartene stammer fra ulike dybder.

I jødisk tradisjon er Sinai det fjellet hvor Moses skal ha mottatt steintavlene med de ti budene. Samaritansk religion henlegger isteden denne hendelsen til fjellet Gerisim.

Katarinaklosteret[rediger | rediger kilde]

Ved foten ligger Katarinaklosteret dedikert til Katarina av Alexandria hvor det fortsatt er greske munker. Klosteret har en basilika med en apside med mosaikk som antakelig er laget mellom 548 da Keiserinne Theodora døde og 565 som var Keiser Justinians dødsår. Mosaikken viser en transfigurasjonscene med Kristus flankert av disiplene Johannes, Jakob og Peter, og Elias og Moses.

I biblioteket er det laget en utstilling med de mest kjente ikonene fra klosteret. Det lå langt inne i ørkene ved Sinaifjellets fot, og en del av ikonmaleriene ble derfor ikke ødelagt under billedstriden eller ikonoklasmen700 og 800-tallet i Det bysantinske rike. De har dermed stor betydning for kunnskapen om hvordan Kristus ble malt før ikonoklasmen.

Turisme[rediger | rediger kilde]

Sinaifjellet og klosteret er blitt utfluktsmål for turistene, og der er turer opp på fjellet om natten med guider slik at turistene skal oppleve soloppgangen fra fjellet. Klosteret er heller ikke det fredfulle stedet det en gang var. Her er ca. 1000 turister som besøker det hver dag og blir skysset igjennom kirken så fort som mulig. Det er ikke tillatt å stanse eller å ta fotografier inne i kirken. I 2005 var det restaureringsarbeider i apsiden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.peakbagger.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]