Furness

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Furness [fə'nɛs] er en halvøy i den sørlige delen av Cumbria i England. Området kan også defineres sosio-kulturelt med noe mer flytende grenser; ut fra den mest inkluderende definisjonen dekker den hele North Lonsdale, området nord for Morecambe Bay.

Området deles inn i Low Furness og High Furness. Low Furness er en halvøy som stikker ut i Irskesjøen og markerer den vestlige siden av Morecambe Bay. Rett utenfor halvøya ligger den lange, smale øya Walney. High Furness er området som ikke tilhører halvøya, men som historisk og kulturelt inngår i Furness. Store deler av området er innenfor nasjonalparken Lake District, og omfatter Furness Fells. Cartmel regnes ofte med til Furness, men er strengt tatt en egen halvøy mellom elvene Leven og Kent.

Byen Barrow-in-Furness dominerer området, og har godt over to tredeler av innbyggerne. Andre viktige bosetninger er Ulverston, Coniston, Broughton-in-Furness, Cartmel, Dalton-in-Furnes, Askam og Ireleth. Totalt bor det omkring 100 000 mennesker i Furness.