Ellesmere Port

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ellesmere Port
Ellesmere Port - canal frontage - geograph.org.uk - 452590.jpg
Ellesmere Port
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
DistriktEllesmere Port and Neston
Admin. grevskapCheshire
Seremon. grevskapCheshire
StatusBy (town)
Retningsnummer0151
Befolkning64 100 (2001)

Ellesmere Port
53°16′44″N 2°53′49″V

Ellesmere Port er en stor industriby og lastehavn i distriktet Ellesmere Port and Neston, Cheshire, England. Byen ligger nord for Chester, og har 64 100 innbyggere (2001). Byen ligger ikke langt fra grensen til Wales, og flere av byens innbyggere er walisere.


Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Byen er hovedsakelig industriell, og er dominert av Shells oljeraffineri på Stanlow og et tidligere ICI kjemisk verksted. Byen er også hjemsted for en Vauxhall Motors-fabrikk, hvor Vauxhall Astra produseres for Storbritannia. Det er noen turistattraksjoner bl.a. båtmuséet og «Blue Planet Aquarium».

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen Ellesmere Port ble stiftet som en utpost mot havet etter at Ellesmerekanalen ble bygget. Kanalen ble designet av William Jessop og Thomas Telford, for å binde sammen elvene Severn, Mersey og Dee. Bare Mersey og Dee ble bundet sammen, i 1795, forbindelsen til Severn ble aldri fullført. Kanalen ble forbundet til Mersey i en landsby med navnet Netherpool, og 'the basin' (trenger oversettelse) var kjent som Whitby Locks.

Landsbyen Netherpool endret gradvis til «Port of Ellesmere», og fra det 19. århundre til Ellesmere Port. Det hadde vært bosetning i området siden Domesday Book ble skrevet. Mange av landsby- og stedsnavnene i området stammer fra gammelnorrønt, i likhet med store deler av Wirral-halvøya, som har vært bebodd av vikinger.

Etter åpningen av Manchesterkanalen i 1894 og oljeraffineriet på Stanlow på 1920-tallet vokste byen slik at fikk Great & Little Sutton, Hooton, Whitby, Overpool og Rivacre som forsteder. I 1962 økte behovet for boliger enormt etter at Vauxhall Motors åpnet fabrikk i Ellesmere Port.

De siste 20 årene har flere fabrikker stengt, og arbeidsplasser gått tapt, men befolkningen har økt og det har kommet mange nye butikker. Likevel er næringslivet i Ellesmere Port fortsatt basert på industri.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Tyskland, Reutlingen, Tyskland

Kjente innbyggere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]