Hopp til innhold

Warrington

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Warrington

Kart over Warrington
Vist i England

LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
RegionNordvest-England
Adm. grevskapEnhetlig myndighet
Seremonielt grevskapCheshire
StatusDistrikt, (enhetlig myndighet)
Oppkalt etterWarrington
Adm. senterWarrington
Retningsnummer01925
Areal180,64 km²
Befolkning202 228 (2011)
Bef.tetthet1 119,51 innb./km²
ONS-kode00EU
Kart
Warrington
53°23′14″N 2°36′10″V

Warrington er en by med status som enhetlig myndighet i Cheshire i nordvestlige England. Omkring tre fjerdedeler av befolkningen i distriktet bor i selve Warrington by, mens resten bor i omegnen som også er inkludert i den enhetlige myndigheten. Det er lokalisert ved bredden av elven Mersey, nær 30 km øst for Liverpool, og 26 km vest for Manchester. I 2011 var befolkningen på 202 228 innbyggere;[1] dens befolkning er mer enn doblet siden den ble utpekt som «ny by» i 1968. Befolkningen av byens utviklingsområder utgjør 165 456, noe som rangert som 46. av alle urbane områder i Storbritannia.

Historisk har byen tilhørt Lancashire, ble i 1974 slått sammen med Lymm, Runcorn landdistrikt og deler Warrington landdistrikt og overført til det seremonielle grevskapet Cheshire. I Redcliffe-Maud-rapporten ble det foreslått at distriktet skulle tilhøre Stor-Manchester, men dette ble endret ved lobbyvirksomhet. Lokalbefolkningen ville helst fortsette å tilhøre Lancashire, men dette var ikke mulig ettersom distriktet da ville blitt en eksklave. I 1998 fikk Warrington status som enhetlig myndighet.

Warrington ble grunnlagt av romerne som en viktig krysningspunkt ved elven Mersey. En ny bosetning ble etablert i angelsaksisk tid. I middelalderen hadde Warrington blitt en markedsby ved det laveste krysningspunktet av elven. En lokal tradisjon av tekstil- og ullproduksjon er datert fra denne tiden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Warrington hos Wikivoyage