Canterbury (Kent)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Canterbury, Kent)
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne artikkelen handler om byen Canterbury i England. For andre betydninger, se Canterbury.
Canterbury
River Stour in Canterbury, England - May 08.jpg
Canterbury ligger ved elva Stour i Kent
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
DistriktCity of Canterbury
Admin. grevskapKent
Seremon. grevskapKent
StatusBy (city)
PostnummerCT1
Retningsnummer01227
Areal72,8 km²
Befolkning55 240 (2011)
Bef.tetthet753,85 innb./km²
Høyde o.h.3 meter

Canterbury
51°16′42″N 1°04′39″Ø

Canterbury er en by i Kent, i det sørøstlige England. Byen er sete for erkebiskopen av Canterbury, som er primas for Den engelske kirke. Byen ligger i, og er administrasjonssenter for, distriktet City of Canterbury.

Byen har et befolkningstall på 55 240 (2011), fordelt på et areal på 23,54 km².[1]

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Bosetningen i romersk Britannia het Durovernum Cantiacorum («Kentiske Durovernum») og var lokalisert på stedet til en eldre britonsk by som har blitt lingvistisk konstruert til å være *Durou̯ernon («Festningen til Alder Grove»)[2] skjønt det er også blitt antatt at det er avledet fra ulike britonsk navn for elven Stour.[3] I tiden etter romerne var byen også kjent under gammelwalisisk Cair Ceint («Festningen i Kent»).[4] Under den angelsaksiske invasjonen, ble stedet okkupert av jyder, og dets angelsaksiske navn ble Cantwareburh («Kentmennenes festning»),[5] noe som uviklet seg til dagens navn.

Historie[rediger | rediger kilde]

Katedralen i Canterbury

Det har bodd mennesker i området siden forhistorisk tid. I romersk tid ble byen et administrativt sentrum under navnet Durovernum. Rester av romerske bymurer og byporter er bevart.

I 597 bygde sankt Augustin av Canterbury et kloster i nærheten av stedet hvor Canterburykatedralen senere ble reist. Augustin hadde blitt sendt til England som misjonær, med instruksjon om å opprette et erkebispesete i London. Det viste seg at det ikke var mulig, og han valgte derfor Canterbury, som var det nærmeste stedet han kunne finne hvor det var en rimelig mulighet for å lykkes med opprettelsen. Klosteret ble revet under oppløsningen av klostervesenet i England under Henrik VIII; bare ruiner er igjen.

Katedralen er ble i middelalderen gravsted for Henrik IV og Edward, the Black Prince. I 1170 ble erkebiskop Thomas Becket myrdet i katedralen. Hans grav ble raskt et viktig pilegrimsmål, og hendelsen ga inspirasjon til Geoffrey Chaucers Canterbury Tales (1387). Thomas Mores familie hadde eiendommer i Canterbury, og Christopher Marlowe var født der.

Under den andre verdenskrig førte bombing til store ødeleggelser i byen, etter at den ble utvalgt som en av byene Luftwaffe skulle rette sine angrep mot under Baedekerblitzen.

Byen er i dag et viktig turistmål, og i 2001 besøkte 1,2 millioner mennesker katedralen. I sentrum er mye av middelalderbebyggelsen godt bevart, og det er strenge reguleringer av byggeaktivitet for å bevare gamle bygninger.

Politikk[rediger | rediger kilde]

Distriktet City of Canterbury dekker et området som er 13 ganger større enn selve byen, og inkluderer Herne Bay og Whitstable. Selve byen er delt inn i bydelene Barton, Northgate, St Stephens, Westgate og Wincheap, samt at deler av Universitetet i Kent ligger innenfor bygrensen. Bare en del av byen, Thanington without har et sogn som politisk enhet; resten er ikke delt inn i sogn. Canterbury og Whitstable utgjør en valgkrets til det britiske parlamentet.

Canterbury er vennskapsby med Reims i Frankrike, og har vennskapsbånd med Bloomington-Normal i Illinois, USA, og Vladimir i Russland.

Infrastruktur[rediger | rediger kilde]

Det er to jernbanestasjoner i selve byen, Canterbury East og Canterbury West. Den østlige stasjonen ligger på linjen mellom London (Victoria) og Dover, mens den vestlige er på linjen mellom London (Charing Cross) og Ramsgate og Margate. Togreisen til London (Victoria) tar omkring 88 minutter.

Motorveien A2 fra London til Dover går som ringvei rundt byen; avstanden til London er ca. 98 km. Den andre hovedveien gjennom byen er A28 mellom Ashford og Ramsgate og Margate. Bussforbindelsen til London (Victoria) tar omkring 110 minutter.

Utdanningsinstitusjoner[rediger | rediger kilde]

Canterbury har tre høyere utdanningsinstitusjoner. Universitetet i Kent ligger på et høydedrag omkring 3 km fra sentrum. Chaucer College er en uavhengig høyskole for japanske studenter, med beliggenhet innenfor Universitetet i Kents område. Canterbury Christ Church University Canterbury Christ Church University ligger i bysentrum, og er mest anerkjent for sin utdanning innen film, radio og tv- hvor bl.a. Thelma Schoonmaker gjesteunderviser. I tillegg finnes det en institusjon for videreutdanning, Canterbury College.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «2011 Census - Built-up areas». ONS.
  2. ^ Lyle, Marjorie (2002): Canterbury: 2000 Years of History, s. 29.
  3. ^ Hasted, Edward (1800): The History and Topographical Survey of the County of Kent XI. Canterbury: W. Bristow. s. 135–139.
  4. ^ Nennius (tilskrevet). Theodor Mommsen (red.): Historia Brittonum, VI. Skrevet etter 830. Latin Wikisource.
  5. ^ «Canterbury Timeline». Channel 4.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Canterbury hos Wikivoyage