Nennius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nennius
FødtUkjent
DødUkjent
BeskjeftigelseDikter
NasjonalitetWales’ flagg Wales
SpråkEngelsk
PeriodeTidlig middelalder
Notable verkHistoria Brittonum

Nennius, eller Nemnivus, er en av to uklare personligheter som tradisjonelt er blitt knyttet til Wales' historie. Han har tradisjonelt blitt tilskrevet forfatterskapet av Historia Brittonum, basert på prologen knyttet til verket,[1][2] Denne tilskrivelsen er muligens fra en tradisjon på 900-tallet.

Den best kjente av disse to er Nennius, elev av en Elvodugus som vanligvis er blitt identifisert som biskop Elfoddw av Gwynedd, og som overbeviste resten av den walisiske andelen av den keltiske kirke til å feire påsken på samme dato som den romersk-katolske kirke i 768. I henhold til Annales Cambriae døde Elfoddw i 809. Denne Nennius er tradisjonelt blitt hevdet å ha levd tidlig på 800-tallet, og er identifisert i en gruppe av manuskripter av Historia Britonum som forfatteren av dette verket. En nøye undersøkelse av professor David N. Dumville av denne teksten har isteden vist at manuskriptet som hevder dette er datert til slutten av 1000-tallet, langt senere enn andre eksemplaret av dette manuskriptet – foruten å være mer enn to hundre år etter at denne Nennius etter sigende skal ha levd. Imidlertid, en rekke historikere fortsetter, i mangelen av bedre informasjon, til forfatteren av enten originalteksten av Historia Britonum, eller denne spesielle redaksjon, som Nennius, eller stundom som «pseudo-Nennius».

Den andre, Nemnivus, eller Nennius, er nevnt i et walisisk manuskript fra 800-tallet. I svar til de nedsettende anklagende til en saksisk lærd at britonene ikke hadde et eget alfabet skal denne Nemnivus etter sigende ha oppfunnet et alfabet på stedet for å motsi denne fornærmelsen. Det alfabetet som Nemnivus etter sigende skal ha oppfunnet er bevart i dette manuskriptet, og i henhold til middelalderforskeren Nora Chadwick er det avledet fra gammelengelsk futhark, se Angelsaksiske runer. «Faktisk er noen av de navnene som er gitt til noen av hans bokstaver synes å bevise en faktisk kunnskap til deres saksiske navn,» konkluderer Chadwick.

Det har også blitt hevdet at begge disse av likelydende navn faktisk er en og samme person. Andre har dog argumentert at å trekke en sådan konklusjon ikke er berettiget da Nennius, en elev av Elvodugus, er sannsynligvis fiktiv og siden historiene av både Wales og Britannia for den aktuelle perioden er ganske ukomplette.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Giles, J. A. (oversetter), Nennius (1847): The History of the Britons, in Six Old English Chronicles
  2. ^ Medieval Sourcebook: Nennius: Historia Brittonum, 8th century Arkivert 9. mars 2012 hos Wayback Machine.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Dumville, David N. (1975/6): «Nennius and the Historia Britonum» i: Studia Celtica, 10/11, s. 78-95
  • Chadwick, Nora K. (1958): «Early Culture and Learning in North Wales» i: Studies in the Early British Church.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]