Liste over konger av Kent

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Angelsaksiske kongedømmer, inkludert Kent (brunt).

Liste over konger av Kent henviser til de eldste historiske konger av det angelsaksiske kongedømmet Kent, i dag et grevskap i England. Kent, det mest sørøstlige området i England, ble erobret fra rundt 455 og var således blant de aller eldste angelsaksiske riker, bestående av en blanding av germanske stammer og opphavelige keltiske britonere.[1] Opphavet til navnet Kent er en angelsaksisk utgave, Cent, fra det opprinnelige romersk-britonske Cantiaci / Cantii (post-romerske Ceint).[1] Den opprinnelige keltiske betydningen er forklart blant annet som «kystområdet» eller «hjørnelandet».[2]

Det er uklart når kongedømmet Kent ble opprettet. Tradisjonelt regnes Hengest som den første konge, men det finnes også legender som forteller om tidligere konger. Datering av de første og eldste kongene er kjent kun fra Beda og hans historieverk Historia ecclesiastica gentis Anglorum (Anglernes kirkes historie). Årstallene i oversikten er i de fleste tilfeller å anse som omtrentlige. Til tider styrte flere konger sammen, uten at det er helt klart hvilke år de enkelte tiltrådte, og hvilket forhold de hadde seg imellom. Beda slettet fromt hedninger (Unde cunctis placuit regum tempora computantibus, ut ablata de medio regum perfidorum memoria, idem annus sequentis regis), og synes også å ha bevist utelatt detaljer om korte eller felles konger for å kunne få til en ordnet sekvens (han tok ikke med Æðelwald[3] eller Eormenred).[4] Generelt synes det som om mer enn en konge styrte i Kent, eksempelvis synes det som om Hengests bror Horsa styrte sammen med ham.[1]

En del konger er kjent hovedsakelig fra chartere, men flere av disse dokumentene er forfalskninger, mens andre har vært redigert for å få dem i overensstemmelse med feilaktige kongelister i krøniker, forvansket med blanke innlegg, og vanskeliggjort av samtidige konger med tilsvarende eller identiske navn. Det er vanlig for senere konger å bli referert til som underkonger, men den faktiske rangen som ble benyttet var alltid rex, aldri regulus (unntatt for en sen legende som angikk Eormenred). Den vanlige henvisningen var ganske enkelt konge av Kent (rex Cantiae) eller konge av mennene fra Kent (rex Cantuariorum). Territoriale inndelinger innen Kent er ikke antydet, unntatt for Ædberht I (rex Cantuariorum terram dimidii) og Sigered (rex dimidie partis prouincie Cantuariorum).

Liste over konger av Kent[rediger | rediger kilde]

Styre Herskende Titulert Merknader
455-480? Hengest ingen chartere far av Æsc, Oisc eller Octa[5][6]
ukjent Horsa ingen chartere bror av Hengest
ukjent Æsc
(Oisc, Octa, Oeric)
ingen chartere sønn av Hengest
512/516-534/540 Octa
(Octha)
ingen chartere sønn av Hengest
534/540-c.590 Eormenric ingen chartere far av Æðelberht I
ca. 590 - 24. februar 616 (Beda) Æðelberht I ingen ekte chartere første kristne konge av Kent
februar 616 til 20. januar 640 (Beda) Ædbald ingen ekte chartere sønn av Æðelberht I
ukjent Æðelwald ingen chartere samtidig med pave Bonifatius V (619-625)
januar 640 til 14. juli 664 (Beda) Eorcenberht ingen chartere sønn av Ædbald
ukjent Eormenred Irminredus bror av Eorcenberht
juli 664 til 4. juli 673 (Beda) Ecgberht I ingen chartere sønn av Eorcenberht
kom på tronen i 674 eller 675,

døde 685

Hlothhere Lotharius rex Cantuariorum

Lotharius rex Cancie

Clotharius

Hlotharius

sønn av Eorcenberht; styrte sammen med Ædric
685 til 686 (Beda) Eadric Eadricus rex Cantuariorum

Ædricus rex

Edricus

sønn av Ecgberht I; styrte sammen med Hlothhere
drept 687 Mul Mulo rege regnum Cantie bror av Cædwalla, konge av Wessex
kom på tronen i 687 eller 688,

regjerte fortsatt i 692

Swæfheard Suebhardus rex Cantuariorum

Sueaberdus rex Cantie

sønn av Sæberht, konge av Essex, styrte sammen i Kent sammen med Oswine og Withred
fl. 689 Swæfberht Gabertus

Suebertus rex Cantuariorum

styrte sammen med Oswine
fl. 689 to 690 Oswine Oswynus rex Cantie

Oswinus rex Cantuariorum

styrte sammen med Swæfberht og Swæfheard
kom på tronen ca. 693, sju år etter at Edric ble avsatt (Malmesbury 1.15),

døde 23. april 725

Wihtred Wihtredus rex Cantie

Wythredus rex Cantuariorum

Wihtredus rex Cantuariorum

sønn av Ecgberht I; styrte sammen med Swæfheard
etterfulgte i 725 Alric ingen chartere sønn av Wihtred; etter fulgte sammen med sine brødre Æðelberht II og Ædberht I
725 til 748 Ædberht I Eadbertus rex Cantuariorum terram dimidii

Ædbeortus rex Cantie

sønn av Wihtred; styrte sammen med sine brødre Æðelberht II og Ælfric
Under lagt overherredømmet til Mercia
725 til 762 Æðelberht II Æthilberhctus rex Cantie

Athelbertus rex

sønn av Wihtred; styrte sammen med sine brødre Ædberht I og Ælfric, og nevøen Ærdwulf
ukjent Ærdwulf Earduulfus rex Cantuariorum

Eardulfus rex Cantiae

sønn av Ædberht I; styrte sammen med Æðelberht II; samtidig med erkebiskop Cuðbert (740-760)
fl. 762 Ædberht II Eadberht rex Cantiae

Ædbertus rex

Eadbertus rex Cantie

sammen med Sigered
fl. 762 Sigered Sigiraed rex Cantiae

Sigeredus rex dimidie partis prouincie Cantuariorum

sammen med Ædberht II
ukjent Ænmund Eanmundus rex samtidig med erkebiskop Bregowine (761-764)
fl. 764 til 765 Heaberht Heaberhtus rex Cantie

Heaberhtus rex

sammen med Ecgberht II
fl. 765 til 779 Ecgberht II Ecgberhtus rex Cantie

Egcberhtus rex Cantiae

Egcberht rex Cantie

Egcberth rex Cantie

Egcberhtus rex

sammen med Heaberht
fl. 784 Ælhmund Ealmundus rex Canciæ far av Ecgberht III
Under direkte styre av Offa av Mercia (785–796).
796 til 798, avsatt Ædberht III Præn ingen chartere; mynt:

EADBEARHT REX

Avsatt og lemlestet av Cœnwulf
på tronen i 797 eller 798,

død 807

Cuðred Cuthredus Rex Cantiae

Cuðred rex Cantiae

Cuðredus rex cantwariorum

bror av Cœnwulf og Ceolwulf
fl. 809 Cœnwulf Ceonulfus Christi gracia rex Merciorum atque provincie Cancie brother of Cuðred and Ceolwulf; also King of Mercia (796-821)
fl. 822 til 823 Ceolwulf Ceolwulf rex Merciorum vel etiam Contwariorum

Ceolwulf rex Merciorum seu etiam Cantwariorum

bror av Cuðred og Cœnwulf; også konge av Mercia (821-823)
avsatt i 825 Baldred ingen chartere; mynter:

BALDRED REX CANT

forvist av Æðelwulf i 825
825 til 839 Ecgberht III Ecgberht rex occidentalium Saxonum necnon et Cantuariorum sønn av Ealhmund; styrte i Kent sammen med sin sønn Æðelwulf; også konge av Wessex (802-839)
825 til 858 Æðelwulf Aetheluulf rex

Æðeluulf rex Cantrariorum

Æthelwolf gratia Dei rex Kanciae

Ætheluulf rex Cancie

Aeðeluulf Rex Cancie

Aetheluulf gratia Dei rex occidentalium Saxonum seu etiam Cantuuariorum

Aeðeluulf gratia Dei rex occidentalium Saxonum nec non 7 Cantuariorum

Eðelwulf rex occidentalium Saxonum nec non et Cantuariorum

Eðeluulfus rex Occidentalium Saxonum necnon et Cantuariorum

Æðelulf rex misericordia Dei occidentalium Saxonum ; necnon & Cantuuariorum

styrte sammen med sin far Ecgberht III og sønn Æðelstan; også konge av Wessex (839-856)
fl. 839 til 851 Æðelstan I Edelstan rex Kancie

Ethelstan Rex

Aeðelstan rex

Aedelstan rex

sammen med sin far Æðelwulf
fl. 855 til 866 Æðelberht III Aeðelberht rex

Eþelbearht rex

Eðelbearht rex

Æthelbertus occidentalium Saxonum necnon et Cantuariorum rex

Aeðelbearht rex Occidentalium Saxonum seu Cantuuariorum

Aeðælberht rex Occidentalium Saxonum seu Cantuariorum

Eðelbearht rex occidentalium Saxonum nec non et Cantuariorum

sammen med sin far Æðelwulf; også konge av Wessex (860-866)
866 til 871 Æðelred I Eðelred rex occidentalium Saxonum . non et Cantwariorum

Aeðered rex Occidentalium Saxonum necnon et Cantuariorum

sønn av Æðelwulf; også konge av Wessex (866-871)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «Cantware (Kent)», Anglo-Saxon Kingdoms, The History Files
  2. ^ «Kent», Online Etymology Dictionary
  3. ^ Usikker eksisens
  4. ^ Kelly, S.E. (2004): «Eorcenberht» Arkivert 2. september 2017 hos Wayback Machine., Oxford Dictionary of National Biography
  5. ^ Kan også ha hett Octa/Okta, jf. «Cantware (Kent)», Anglo-Saxon Kingdoms, The History Files
  6. ^ Stenton, F.M. (1971): Anglo-Saxen England. Oxford, Claredon Press, s. 16. Sitat: «There are also traces in the annals of a still later hand which has substituted the intelligible Æsc for the archaic Oisc as the name for Hengest’s son.»

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Campbell, A. (1973): Charters of Rochester. Anglo-Saxon Charters 1.
  • Fryde, E. B., Greenway, D. E., Porter, S., & Roy, I. (1986): Handbook of British Chronology, 3. utg., Royal Historical Society Guides and Handbooks 2.
  • Garmonsway, G. N. (1954): The Anglo-Saxon Chronicle, 2. utg.
  • Kelly, S. E. (1995): Charters of St. Augustine’s Abbey Canterbury and Minster-in-Thanet. Anglo-Saxon Charters 4.
  • King, J. E. (1930): Baedae Opera Historica. Loeb Classical Library 246 & 248.
  • Kirby, D. P. (1991): The Earliest English Kings.
  • Sawyer, P. H. (1968): Anglo-Saxon Charters: An Annotated List and Bibliography. Royal Historical Society Guides and Handbooks 8.
  • Searle, W. G. (1899): Anglo-Saxon Bishops, Kings and Nobles.
  • Stenton, F.M. (1971): Anglo-Saxen England. Oxford, Claredon Press.
  • Sweet, H. (1896): The Student’s Dictionary of Anglo-Saxon.
  • Yorke, Barbara (1990): Kings and Kingdoms of Early Anglo-Saxon England

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]