Charing Cross

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Charing Cross
Charing Cross station Eleanor cross.jpg
Eleanorkors ved Charing Cross-stasjonen
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
DistriktCity of Westminster
Admin. grevskapStor-London
Seremon. grevskapStor-London
StatusSted i Indre London
PostnummerWC2

Charing Cross
51°30′26″N 0°07′39″V

Charing Cross er et område i City of Westminster i det sentrale London. Det er et kryss mellom Strand, Whitehall og Cockspur Street, rett sør for Trafalgar Square. Det har gitt navn til flere landemerker, inkludert Charing Cross stasjon, en av hovedterminalene i Londons undergrunnsbaner.

Navnet Charing kommer fra en liten landsby som lå på dette stedet, og betyr «en sving i elven». I denne landsbyen satte Edvard I opp et av eleanorkorsene, monumenter til minne om hans hustru Eleonore av Castilla som ble reist på de tolv stedene hvor hennes kiste sto over natten under ferden fra Lincolnshire til Westminster. En viktoriansk «kopi» av korset, som er både større og mer ornamental enn originalen, står utenfor Charing Cross stasjon. Det nye korset ble designet av Edward Middleton Barry. Det opprinnelige sto på stedet hvor man i dag finner en statue av Karl I av England.[1][2]

Alle avstander til London måles fra et punkt i Charing Cross. Dette er markert med en plakett like ved Trafalgar Square.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]