Hopp til innhold

Jyder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den jyske halvøya med Sydslesvig (brunt), historisk en del av Jylland, og Holstein (gult), ikke en del av Jylland, men en del av den jyske halvøya.

Jyder var et germansk folkeslag i Jylland i Danmark, og er også dagens betegnelse for innbyggerne i Jylland.

Historisk var Jylland (latin Iutum) halvøya i moderne Danmark, og strakte seg sørover i Sydslesvig og deler av kysten av østlige Friesland.

Historie[rediger | rediger kilde]

På samme måte som det finnes ulike måter å avgrense det jyske landskapet finnes det også ulike definisjoner på folkenavnet jyde. Jydene bodde Jylland ned til Ejderen, Trenen og Egernførdefjorden. Etter dannelsen av hertugdømmet Slesvig har ikke begrepet alltid innbefattet befolkningen sør for Kongeå (slesvigere eller sønderjyder). Den sønderjyske dialekt har dog mer til felles med de nørrejyske dialekter enn med dialektene på øyene.

Den angelsaksiske skribenten Beda plasserer hjemlandet til jydene på den andre siden av anglerne relativt til sakserne, noe som skal bety på den nordlige siden av Jylland. Den romerske historikeren Tacitus portretterer et folk kalt eudosene som levde nord i Jylland og disse kan ha vært de senere Iutae. Jydene kan også ha vært identifisert med eotenaene (ēotenas) som var involvert i den frisiske konflikten med danene som er beskrevet i Finnsborgstriden, et poetisk fragment som også gjentas i diktet Beowulf (linjene 1068–1159). Andre har tolket ēotenas som jotner («ettins» på engelsk), i betydningen kjemper eller troll. Det kan også være en kjenning for «fiender».

Da jorden på den jyske halvøya og sørover omkring år 500 var utpint og hedene bredte seg og landet ikke lenger kunne brødfø så mange som tidligere ble jydene, sammen med germanske stammer som anglere og saksere, en del av folkevandringen til Britannia, hvor de etterhvert la grunnlaget til den angelsaksiske sivilisasjon.

Etter at store grupper med jyder var dratt til England var det enkelt for danene å erobre Jylland. Det var meget lite av reelle verdier da det meste besto av heder. Det er de sist ankomne som skriver historien og det er deres runesteiner som ble reist.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]