Stour (Kent)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stour
Stour ved Blackfriars i Canterbury
LandEnglands flagg England
GrevskapKent
Lengde35 km
Startved Lenham
  – Høyde105 moh.
  – Koord.   51°14′01″N 00°43′27″Ø
MunningPegwell Bay i Doverstredet
  – Koord.   51°18′45″N 01°21′45″Ø
SideelverWantsum, Little Stour, East Stour
Kart
Stour
51°18′48″N 1°21′52″Ø

Kart over Stour og de største sideelvene

Stour er ei elv i Kent i England. Den har utspring ved landsbyen Lenham, midtveis mellom Maidstone og Ashford, og renner i østlig retning, passerer den historiske byen Canterbury, og munner ut i Den engelske kanal like sørvest for Ramsgate. Elva er rundt 35 kilometer lang. De viktigste sideelvene er Wantsum, Little Stour og East Stour.

Oppstrøms fra samløpet med Little Stour kalles elva vanligvis for Great Stour, og ovenfor samløpet med East Stour ved byen Ashford blir den noen ganger kalt Upper Great Stour eller West Stour.

Elva er påvirket av tidevannet nedstrøms fra Fordwich. Elvemunningen lå opprinnelig ved Wantsumkanalen, et sund som fram til middelalderen skilte Isle of Thanet fra resten av Kent. Sundet var tidligere en viktig sjøvei, men har gjennom århundrene blitt fylt opp av silt.

Elvas løp[rediger | rediger kilde]

Utspringet til elva, som her kalles Great Stour, ligger like øst for landsbyen Lenham, ved vannskillet til elva Len, ei sideelv til Medway. Elva renner fra kildeområdet i sørøstlig retning gjennom den landlige Low Weald-dalen, hvor den også tar oppi seg flere mindre sideelver. Ved byen Ashford møter den sideelva East Stour, som kommer inn fra sørøst fra kildeområdene nord for Hythe, samt de mindre sideelvene Whitewater Dyke og Ruckinge Dyke.

Elvekanal i Canterbury

Etter Ashford snur Stour mot nordøst og bryter gjennom åsene i North Downs, som ligger mellom Ashford og Canterbury, en avstand på rundt 25 kilometer. På denne strekningen, hvor elva renner gjennom landsbyene Wye, Chilham og Chartham, er det ingen større sideelver.

Den historiske byen Canterbury ligger ved møtet mellom fire romerveier, og hvor Watling Street hadde tilknytning til havet. Innenfor byen har elva to separate løp, et gjennom bysentrum og det andre nord for bymurene. De to løpene renner sammen øst for Canterbury, før elva når fram til Fordwich, ei tidligere uthavn for Canterbury og den nåværende grensa for tidevannet i Stour.

Etter Fordwich passerer elva mellom Westbere Lakes, en rekke av innsjøer dannet av tidligere grustak som nå yrer av liv, og gjennom våtmarkene i Stodmarsh naturreservat. Deretter følger åpent jordbruksland anlagt på de tørrlagte sumpene rundt elva ved landsbyen Upstreet.[1]

Ved landsbyen Plucks Gutter møter Stour de to siste sideelvene, Little Stour fra sør, med kildeområde nord for Folkestone, og Wantsum fra nord, som starter ved Reculver øst for Herne Bay. I dette området ligger også tvillinglandsbyene West og East Stourmouth, hvor Stour opprinnelig munnet ut i Wantsumkanalen, et tidligere sund som nå er siltet igjen og omdannet til et vidstrakt jordbruksområde.

Herfra snur elva sørover, og passerer den tidligere så viktige og travle havna Sandwich. Deretter snur elva nordover igjen i en stor loop, og på et punkt passerer den under 200 meter fra sitt sørgående løp. På dette stedet ble det i 1776 gravd en kanal, kalt «Stonar Cut» etter den nærliggende landsbyen Stonar, hovedsakelig for flomkontroll i området. Kanalen er i dag i stor grad gjengrodd. Til slutt bøyer elva av mot øst og munner ut i Doverstredet ved Pegwell Bay, sørvest for Ramsgate.

Fra tidevannsgrensa i Fordwich til havet er elva omgitt av lavtliggende sumpland. Mesteparten av dem ligger på det som var bunnen av Wantsumkanalen, mens de sørligste ligger bak sanddynene på Sandwich Flats. De fleste av disse sumpene er i dag gjennomskåret av dreneringsgrøfter på kryss og tvers, og er i all hovedsak omdannet til jordbruksland.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Stour Valley Walk». Kent County Council. Arkivert fra originalen 26. november 2010. Besøkt 20. februar 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Bru over Stour ved Fordwich
Båter ved Stour i Sandwich
Stour nær munningen i Pegwell Bay