Fortnite

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fortnite
UtviklerEpic Games
UtgiverEpic Games
Distributør
KomponistRom Di Prisco
Pınar Toprak
SpillmotorUnreal Engine 4, Unreal Engine 5
Siste versjon27.11 (23. november 2023)
Plattform
SjangerOverlevelsesspill, battle royale, sandkassespill
ModusBattle Royale-moduser: Solo (1-spiller), Duo (2-spiller), Trio (3-spiller, ikke permanent) og Squad (4-spiller). I tillegg er det gamemodes. Det er også team rumble der det er 20 spillere på hvert lag.
Aldersgrense12 år
Nettstedwww.epicgames.com/fortnite

Fortnite er et videospill som er hovedsakelig kjent for sin battle royale-modus. Det er utviklet av Epic Games og People Can Fly, og ble først utgitt som et early access-spill (beta) 25. juli 2017.[3] Fortnite består av tre forskjellige moduser, Save the World, Battle Royale og Creative.

Save the World[rediger | rediger kilde]

Fortnite Save the World foregår i nåtiden, hvor det plutselige utbruddet av en verdensomspennende storm fører til at 98 % av verdens befolkning forsvinner fra jorda, og zombie-lignende skapninger vil utrydde de siste overlevende. Spillutvikleren Epic Games betegner Fortnite som en krysning mellom Minecraft og Left 4 Dead.[4] Opptil fire spillere kan samarbeide om ulike oppdrag på tilfeldig genererte kart, for å samle ressurser, bygge festninger rundt forsvarsmål som er ment å bidra til å bekjempe stormen og beskytte overlevende, og konstruere våpen og feller for å bekjempe skapningene som forsøker å ødelegge målene. Ved å gjennomføre disse oppdragene får spillerne ressurser som gjør dem i stand til å øke karakterenes evner, kjøpe våpen og feller, og derigjennom kunne ta på seg vanskeligere oppdrag. Save the World er en betalt spillmodus, men har likevel innebygde mikrotransaksjoner hvor man kan veksle inn ekte valuta for å kjøpe in-game valuta som kan brukes til disse oppgraderingene.

Konseptet Save the World ble første gang lansert i 2011 under Spike Video Game Awards, og var da tenkt som en blanding av skrekkspill og taktisk rollespill.[5]

Fortnite Battle Royale[rediger | rediger kilde]

Fortnite Battle Royale ble lansert i september 2017 og er en egen flerspillervariant basert på battle royale-sjangeren.[6] Etter utgivelsen av PlayerUnknown's Battlegrounds, spillet som populariserte battle royale-sjangeren, så Epic Games muligheten til å skape en battle royale-modus i Fortnite. Epic Games lanserte dette som en modus i spillet, men gjorde det senere til en frittstående, gratis-å-spille-tittel, støttet av mikrotransaksjoner som ikke krever basis-Fortnite-spillet.

Spillmekanisme[rediger | rediger kilde]

Fortnite Battle Bus i virkeligheten.

Hovedspillet for Fortnite Battle Royale følger standardformatet for spill av battle royale-typen: opptil 100 spillere hopper fra en svevende buss ned til øya. Når spillerne lander må de ganske raskt finne seg våpen, ammunisjon og medisiner/skjold og prøve å oppnå noen elimineringer. Det finnes fem forskjellige sjeldenheter av våpen/heals: common/vanlig (grå), uncommon/uvanlig (grønn), rare/sjelden (blå), epic/episk (lilla), legendary/legendarisk (gull/gul). I noen sesonger har det også kommet en ny sjeldenhet som er kalt Mythic (mørkegul) og exotic/eksotisk (turkis)

Målet med spillet er å være den siste spilleren (eller laget) i live ved å eliminere eller unngå andre spillere. Over tid minsker spillets trygge sone (som representerer et øye i en storm som fortærer verden) i størrelse, og spillere som befinner seg utenfor vil ta skade og kan dø. Dette loser de overlevende spillerne inn i tettere mellomrom, og tvinger spillerne til å slåss. Spillere kan plyndre beseirede fiender for bedre utstyr.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hittil har Epic games gitt ut 18 sesonger, de er delt i kapittel 1 og 2. Hele spillet har en historie som påvirker innholdet.

Tilted Towers var en fiktiv by i Fortnite Battle Royale, og det var det stedet de fleste spillerne lander. Byen bestod av mange forskjellige bygninger og mye forskjellig krigsbytte. I Tilted Towers fantes det omtrent 37 kister. Tilted Towers ble lagt inn i spillet i desember 2017. Tilted Towers har vært ødelagt mange ganger i løpet av alle sesongene, men per 2021 er byen foreløpig borte.

Andre byer var Flush Factory og Lonely Lodge.

Spillere[rediger | rediger kilde]

Etter å bli utgitt i 2017, er Fortnite blitt et verdensomspennende fenomen som samlet 350 millioner spillere over hele kloden i mai 2020. Mobilversjonen er også blitt en stor suksess etter å ha blitt lastet ned 78 millioner ganger det første året. Den har på det meste hatt 450 millioner spillere.

62,7 % av Fortnite-spillere er mellom 13 og 24 år gamle, mens 10,4 % er mellom 25 og 34. Resten er eldre en 35 år.

Fortnite Creative Mode[rediger | rediger kilde]

Fortnite Creative Mode er en modus hvor man kan designe sin egen øy. Spillerne får tilgang til alt av byggematerialer og ting som har blitt brukt i den offisielle battle royale-spillverdenen. Mulighetene med denne modusen er flerfoldige: man kan lage en hide-and-seek map, en labyrint, en by eller en racerbane. Det er også mulig å prøve øyer som andre spillere har laget.[7] For å kunne gjøre dette, må man skrive inn en 12- sifret kode.[8] Modusen ble lansert den 6. desember 2018 for utvalgte spillere, men ble først tilgjengelig for alle den 13. desember 2018. Creative-modusen ble lansert da sesong 7 ble utgitt, over ett år senere enn Save the World og Battle Royale kom ut. I likhet med battle royale-modusen, er Creative gratis.[9]

E-Sport[rediger | rediger kilde]

Fortnite Pro-Am event, 2018.

Fortnite World Cup ble i 2019 arrangert på et stadion i New York. Det var svært vanskelig å kvalifisere seg til denne konkurransen; i løpet av ti uker forsøkte 40 millioner spillere å komme bli deltagere. Man måtte spille seg gjennom flere divisjoner for å kvalifisere. De beste kom seg videre til World Cup-finalen. Det ble arrangert kvalifiseringskamper for både solo og duo-spillere.

Vinneren av World Cup Duo i 2019 ble et lag bestående av nordmannen Emil Bergquist Pedersen aka «Nyhrox», og David «Aqua» Wang. De vant en premie som tilsvarte 30 millioner norske kroner.

Vinneren av World Cup Solo i 2019 ble den amerikanske spilleren Kyle Giersdorf aka «Bugha». Han vant også en premie på tre millioner dollar, som tilsvarer omtrent 30 millioner norske kroner etter kursen i 2020.

Kontroverser[rediger | rediger kilde]

Grunnet spillets vide utbredelse har det fått mye oppmerksomhet også i konvensjonelle nyhetsmedier. Dette har blant annet ført til en gjenopplivning av debatten om hvorvidt det er sunt for barn og unge å bruke mye tid på dataspill, særlig når de innebærer voldsinnhold. Enkelte mener at dette kan være skadelig for barns utvikling. Andre har fremhevet at Fortnite oppfordrer til lagspill, kommunikasjon og samarbeid, og dermed kan fungerende fremmende for kognitiv og sosial utvikling blant barn og unge.[10]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Epic Games Store[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Nintendo Game Store[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Osborn, Alex (8. juni 2017). «Fortnite Release Date Revealed». IGN (engelsk). Besøkt 3. februar 2018. 
  4. ^ Makuch, Eddie (12. juli 2013). «Epic: Fortnite is "Minecraft meets Left 4 Dead"». GameSpot (engelsk). Besøkt 1. april 2018. 
  5. ^ Gaudiosi, John (10. desember 2011). «Epic Games' New Franchise FORTnITE Blends Survival Horror With Tower Defense Strategy». Forbes. Arkivert fra originalen September 30, 2017. Besøkt 24. juli 2017.  Sjekk datoverdier i |arkivdato= (hjelp)
  6. ^ Hood, Vic (20. september 2017). «PUBG-inspired Fortnite Battle Royale will launch as a free mode». Eurogamer (engelsk). Besøkt 8. mars 2018. 
  7. ^ «Fortnite Creative». Epic Games' Fortnite (engelsk). Besøkt 11. februar 2020. 
  8. ^ «Fortnite Island Codes: the best Creative maps and how sharing works». PCGamesN (engelsk). Besøkt 11. februar 2020. 
  9. ^ Reynolds, Matthew (5. desember 2018). «Fortnite Creative Mode release date, Private Island early access explained». Eurogamer (engelsk). Besøkt 11. februar 2020. 
  10. ^ Adrian Holm. «Fortnite». Store norske leksikon. Besøkt 19. september 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]