Fortnite

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fortnite
Fortnite
UtviklerEpic Games
UtgiverEpic Games
DistributørEpic Games Store, Nintendo eShop og Nintendo Game Store
KomponistRom Di Prisco og Pınar Toprak
SpillmotorUnreal Engine 4
PlattformMicrosoft Windows, macOS, Xbox One, Android, PlayStation 4, Nintendo Switch, iOS, PlayStation 5 og Xbox Series X
Sjangeroverlevelsesspill, battle royale-spill og sandbox game
ModusBattle Royale-moduser: Solo (1-spiller), Duo (2-spiller), Trio (3-spiller, ikke permanent) og Squad (4-spiller). I tillegg til andre spillmodus der det er mulig å spille opptil 16 stykker.
Aldersgrense12 år

Fortnite er et spill med handling lagt til en åpen verden. Spillet er utviklet av Epic Games og People Can Fly. Fortnite ble først utgitt som et early access-spill (beta) 25. juli 2017.[1] Fortnite består av tre forskjellige moduser, Save the World, Battle Royale og Creative. Save the World var opprinnelig laget i 2011

Save the World[rediger | rediger kilde]

Fortnite er designet som et spill som foregår i nåtiden, hvor det plutselige utbruddet av en verdensomspennende storm fører til at 98 % av verdens befolkning forsvinner, og zombie-lignende skapninger stiger for å angripe resten. Spillutvikleren Epic betegner Fortnite som en krysning mellom Minecraft og Left 4 Dead.[2] Opptil fire spillere kan samarbeide om ulike oppdrag på tilfeldig genererte kart, for å samle ressurser, bygge festninger rundt forsvarsmål som er ment å bidra til å bekjempe stormen og beskytte overlevende, og konstruere våpen og feller for å bekjempe skapningene som forsøker å ødelegge målene. Spillere får belønninger gjennom disse oppdragene slik at de blir i stand til å forbedre sine heltegn, støtteteam og våpenskjold og felleskjema for å kunne ta på seg vanskeligere oppdrag. Spillet finansieres gjennom mikrotransaksjoner for å kjøpe in-game valuta som kan brukes til disse oppgraderingene.

Fortnite Battle Royale[rediger | rediger kilde]

Fortnite Battle Royale var en spinoff fra PlayerUnknown's Battlegrounds, et samarbeidende overlevelsesspill som fokuserte på spillernes evner til å ødlegge konstruert bygninger mens å drepe datastyrte fiender. Etter utgivelsen av PlayerUnknown's Battlegrounds, spillet som populariserte battle royale-sjangeren, så Epic Games muligheten til å skape en Battle Royale-modus ut av Fortnite. Epic Games lanserte dette som en modus i spillet, men gjorde det senere til en frittstående, gratis-å-spille-tittel, støttet av mikrotransaksjoner som ikke krever basis-Fortnite-spillet.

Fortnite Battle Royale ble lansert i september 2017, en egen flerspiller-mulighet basert på kamp royale-sjangeren.[3]

Gameplay[rediger | rediger kilde]

Hovedspillet for Fortnite Battle Royale følger standardformatet for spill av battle royale-typen: opptil 100 spillere hopper fra en svevende buss ned til øya. Når spillerene lander må de ganske raskt finne seg noen våpen, ammunisjon og medinsiner/skjold og prøve å få noen elimineringer. Det finnes 5 forskjellige sjeldenheter av våpen/heals: common/vanling (grå), uncommon/uvanlig (grønn), rare/sjelden (blå), epic/episk (lilla), legendary/legendarisk (gull/gul). I Noen sesonger har det også kommet en ny sjeldenhete som er kalt Mythic (mørkegul), det er bare 6 våpen i 2020-sesongen på hele battle royale øya som er Mythic.

Målet med spillet er å være den siste spilleren (eller laget) i live ved å drepe eller unngå andre spillere. Over tid er spillets trygge sone (som representerer et øye i en storm som fortærer verden), avtagende i størrelse, og spillere som blir tatt utenfor sone vil ta skade og kan dø. Dette dirigerer de overlevende spillerne til strammere mellomrom, og tvinger spillerne til å slåss. Spillere kan plyndre beseirede fiender for bedre utstyr.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hittil har Epic games gitt ut 12 sesonger, de er delt i chapter 1 og chapter 2. Hele spillet har en historie som påvirker innholdet.

Tilted Towers var en fiktiv by i Fortnite Battle Royale, og det var det stedet de fleste spillerne lander. Byen bestod av mange forskjellige bygninger og mye forskjellig krigsbytte. I Tilted Towers fantes det omtrent 37 kister. Tilted Towers ble lagt inn i spillet i desember 2017. Tilted Towers har vært ødelagt mange ganger i løpet av alle sesongene, men nå er byen foreløpig borte.

Andre byer var Flush Factory og Lonely Lodge.[trenger referanse]

Fortnite Creative Mode[rediger | rediger kilde]

Fortnite Creative mode er en modus hvor man kan designe sin egen øy. Spillerne får tilgang til alt av byggematerialer og ting som har blitt brukt i den offisielle Battle Royale øyen. Mulighetene med denne modusen er uendelige, man kan lage en hide-and-seek map, en labyrint, en by eller en racerbane . Det er også mulig å prøve øyer som andre spillere har laget.[4] For å kunne gjøre dette, må man skrive inn en 12- sifret kode.[5] Modusen ble lansert den 6. desember 2018 for utvalgte spillere, men den ble først tilgjengelig for alle spillere den 13. desember 2018. Creative-modusen ble lansert da season 8 kom ut, som var over et år senere enn Save the World og Battle Royale kom ut. I likhet med Battle Royale modusen, er Creative helt gratis.[6]

E-Sport[rediger | rediger kilde]

Fortnite World Cup ble i 2019 arrangert på et stadion i New York. Det var svært vanskelig å kvalifisere seg til denne konkurransen; i løpet av ti uker forsøkte 40 millioner spillere å komme gjennom nåløyet. Man må spille seg gjennom flere divisjoner for å kvalifisere seg. De beste av de beste kommer seg videre til World Cup-finalen. Det ble arrangert kvalifiseringskamper for både Solo og Duo-spillere.

Vinneren av World Cup Duo i 2019 ble et duo-lag bestående av spillerne Nyhrox og Aqua. De vant en premie som tilsvarte hele 30 millioner norske kroner.

Vinneren av World Cup Solo i 2019 ble den amerikanske spilleren «Bugha». Han vant også en premie på 3 millioner dollar, som tilsvarer omtrent 30 millioner norske kroner etter kursen i 2020.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Osborn, Alex (8. juni 2017). «Fortnite Release Date Revealed». IGN (engelsk). Besøkt 3. februar 2018. 
  2. ^ Makuch, Eddie (12. juli 2013). «Epic: Fortnite is "Minecraft meets Left 4 Dead"». GameSpot (engelsk). Besøkt 1. april 2018. 
  3. ^ Hood, Vic (20. september 2017). «PUBG-inspired Fortnite Battle Royale will launch as a free mode». Eurogamer (engelsk). Besøkt 8. mars 2018. 
  4. ^ «Fortnite Creative». Epic Games' Fortnite (engelsk). Besøkt 11. februar 2020. 
  5. ^ «Fortnite Island Codes: the best Creative maps and how sharing works». PCGamesN (engelsk). Besøkt 11. februar 2020. 
  6. ^ Reynolds, Matthew (5. desember 2018). «Fortnite Creative Mode release date, Private Island early access explained». Eurogamer (engelsk). Besøkt 11. februar 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]