Iași

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Iași
Iași

Flagg

Våpen

Land Romania Romania
Fylke Iași
Status Provinshovedstad
Areal 93,9 km²
Befolkning 320 888 (2002)
Høyde 75±1 meter
Politikk
Ordfører Gheorghe Nichita (2011)
Nettside Nettside

Iași (uttales på rumensk: /jaʃʲ/, historisk omtalt som Jassy) er fylkeshovedstad i fylket med samme navn, i det nordøstlige Romania, i regionen Moldova.

Byen er Romanias nest største by og blir ansett som landets kulturelle hovedstad. Den ligger i det historiske området Moldova, og mellom 1564 og 1859 var byen hovedstad i fyrstedømmet Moldova, og fra 1859 til 1862 var den i realiteten Romanias hovedstad sammen med București. Under første verdenskrig var den midlertidig hovedstad i årene 1916-1918.

Under andre verdenskrig ble byen i mai 1944 åstedet for harde kamper mellom kombinerte rumenske og tyske styrker mot den framrykkende Den røde armé under den såkalte Operasjon Jassy-Kischiew, eller Slaget om Romania. Eliteavdelingen Panzergrenadier Division Großdeutschland vant en defensiv seier i slaget ved Târgul Frumos, ikke langt fra Iași og Den røde armé klarte ikke å ta Iași før i juli 1944. Utviklingen og strategiene under dette slaget har i ettertid, og særlig under den kalde krigen blitt studert nøye.

Byen huser blant annet det rumenske nasjonalteater, nasjonalopera og filharmonisk orkester, såvel som flere universiteter, inkludert Grigore T. Popa medisinsk-farmasøytiske universitet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]