Brașov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Brașov
Brașov

Flagg

Våpen

Land Romania Romania
Fylke Brașov
Status Județhovedstad
Befolkning 283 901 (2002)
Høyde 600±1 meter
Politikk
Ordfører George Scripcaru (2004)
Nettside Nettside

Brașov (tysk: Kronstadt, ungarsk: Brassó) er en by i Romania. Den er administrasjonsentrum i Brașov fylke. I 2002 hadde Brașov 283 901 innbyggere. Brașov ligger i den sentrale delen av Romania i Karpatene og er del av regionen Transilvania.

Historie[rediger | rediger kilde]

Rådhusplassen i september 2003

Byen ble grunnlagt under navnet Corona (Kronstadt) av ordensbrødre fra Den tyske orden på begynnelsen av 1200-tallet, som sydøstligste tyske by i Transilvania. I 1225 måtte ordensbrødrene forlate byen, og slo seg ned i Baltikum. Byen var gjennom mange århundrer det kulturelle, åndelige og religiøse sentrum for Siebenbürgen-sakserne, den tyske folkegruppen i Siebenbürgen, som hadde slått seg ned i området på 1200-tallet og utgjorde flertallsbefolkningen i byen frem til det 19. århundre. Byen er også en av de syv befestede byene som gav navn til Siebenbürgen. I det 13. og 14. århundre angrep tatarer og tyrkere stadig byen. Så sent som i det 17. århundre var byen og regionen gjennom sin beliggenhet ved grensen til Det ottomanske rike stadig truet. Byen og regionen tilhørte siden middelalderen kongeriket Ungarn og dermed det habsburgske rike (senere Østerrike-Ungarn). Siden fredsavtalen i Trianon i 1920 har byen tilhørt Romania. Mellom 1951 og 1961 ble byen kalt Orașul Stalin etter Josef Stalin av det sovjetinnsatte kommunistregimet. I 1989 var byen en av de første hvor folk gjorde opprør mot kommunistdiktaturet. I de siste tiårene har byen hatt en rumensk flertallsbefolkning. Det bor imidlertid fremdeles en del ungarere der. Gjennom fordrivelsen etter annen verdenskrig og senere utvandring før og etter 1989, er den tyske befolkningen i mellomtiden nesten helt forsvunnet (den er for tiden på ca. 1 400 personer).

Sport[rediger | rediger kilde]

Brașovs damehåndballag Rulmentul Urban Brașov tapte i 2007 cupvinnercupen mot Larvik Håndballklubb. Resultatet ble 50-40 til Larvik etter to kamper.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]