Brian Jones

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Brian Jones
Brian Jones 1967.jpg
Brian Jones i Amsterdam, 1. september 1967
Født Lewis Brian Hopkin Jones
28. februar 1942
Cheltenham, Gloucestershire, England
Død 3. juli 1969 (27 år)
Hartfield, Sussex, England
Hartfield
Yrke Musiker, komponist, bandleder, plateprodusent
Nasjonalitet Engelsk
Medlem av The Rolling Stones
Kallenavn Elmo Jones
Sjanger Blues, Rhythm and blues, rock and roll, psychedelic rock, pop
Instrument Gitar, harmonika, keyboard, Appalachian dulcimer, trompet, trombone, mellotron, sitar, tambura, blokkfløyte, saxofon, slagverk, autoharpe, marimba, slidegitar, vokalist, obo, banjo, klarinett
Aktive år 1961–1969
Plateselskap Decca, Atco, London, Rolling Stones Records
Band
The Rolling Stones
Notable instrument(er)
Harmony Stratotone H46
Vox Mark VI
Gibson Firebird

Lewis Brian Hopkin Jones (født 28. februar 1942 i Cheltenham i Gloucestershire, død 3. juli 1969 i Hartfield i Sussex) var en engelsk musiker best kjent som gitarist i The Rolling Stones.

Brians hovedintrumenter var gitar og munnspill, men han var også en begavet multiinstrumentalist, men på grunn av problemer med rusmisbruk fra 1967 ble han gradvis utstøtt fra bandet han var med på å starte.

The Rolling Stones[rediger | rediger kilde]

Jones var Rolling Stones' store musikalske drivkraft fra starten i 1962, men ble aldri kreditert som låtskriver. Han var sterkt influert av amerikansk blues, og var i tillegg en av de første til å introdusere indisk sitar, dulcimer og andre mer eller mindre eksotiske instrumenter i britisk rock. Han var i tillegg en meget habil slidegitarist. Som multiinstrumentalist bidro han avgjørende til Stones` spesielle sound på 1960-tallet.

Etter hvert som Mick Jagger og Keith Richards ble de store frontfigurene, ble Jones skjøvet mer og mer i bakgrunnen. Han led sterkt av astma, og sammen med de nevnte store rusproblemene, ble det på slutten av 1960-tallet klart at han ikke ville kunne turnere med bandet lenger. Hans bidrag i studio fra slutten av 1968 ble færre og færre.

I juni 1969 møtte Mick Jagger, Keith Richards og Charlie Watts (bassist Bill Wyman var ikke med) opp på Jones' landsted og fortalte ham at han ikke lenger var en del av Rolling Stones. Gitaristen Mick Taylor tok hans plass i bandet. Etter sigende var Jones da allerede i gang med sitt eget bandprosjekt, noe som visstnok også skulle inkludere Jimmy Page (Led Zeppelin) og noen andre kjente musikere. Jones var også nesten ferdig med sitt eget plateprosjekt med lokale musikere i Marokko (Pipes of Pans of Joujouka), et merkelig album som kom ut på Stones` eget plateselskap i 1971.

Død[rediger | rediger kilde]

Brian Jones' gravstøtte på Cheltenham Cemetery i 2008

Brian Jones ble funnet død i svømmebassenget sitt 3. juli 1969. Rettsmedisinernes offisielle rapport konkluderte med at han hadde druknet ved et uhell, muligens som følge av et astmaanfall.

Etter Jones' død, skrev Pete Townshend et dikt kalt «A Normal Day for Brian, A Man Who Died Every Day» (trykket i The Times), Jimi Hendrix dediserte en sang til Brian på amerikansk TV, og Jim Morrison publiserte et dikt kalt «Ode to L.A. While Thinking of Brian Jones, Deceased».[1] Hendrix og Morrison døde begge ved samme alder som Jones.[2]

The Rolling Stones gjorde en gratis konsert i Hyde Park to dager etter Jones' død. Bandet dediserte konserten til Jones. Før Stones begynte å spille fremførte Jagger utdrag fra «Adonais», et dikt av Percy Shelley om dødsfallet til sin venn John Keats, og det ble sluppet fri hundrevis av sommerfugler som en del av hyllesten.

Brian Jones ble selve symbolet på «Swinging London» på 1960-tallet med sin outrerte livsstil og rockeimage, som han i likhet med mange andre begavede musikere til slutt ikke taklet.

Jones ble begravet i hjembyen Cheltenham, og tilstede under begravelsen fra Rolling Stones var kun Bill Wyman og Charlie Watts.

Diskografi (med The Rolling Stones)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Max A.K. «Ode to L.A. While Thinking of Brian Jones, Deceased». People.nnov.ru. Besøkt 4. november 2013. 
  2. ^ «The Greatest Myth of Rock & Roll». The27s.com. Besøkt 4. november 2013. 
briteDenne brite- og musikerrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.