Marimba

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Marimba

Marimba er et musikkinstrument i slagverkfamilien. Den består av en rekke staver (taster) av tre som varierer i lengde, og som blir slått på av klubber (kalt køller) av garn. Man skal ikke slå med køller av plast eller tre, for da ødelegger man marimbaen. På en xylofon derimot kan man slå med køller av både tre, gummi og plast. På en marimba er hver tast stemt i en spesiell tone, og de er arrangert etter en kromatisk skala.

Plasseringen av tastene er som på et piano.

Under hver tast henger det resonansrør for å forsterke lyden.

En marimba er svært lik en xylofon, men er stemt en oktav lavere, har lengre klang og er en del større. Marimba finnes i flere størrelser, men det snakkes som oftest om A-marimba, E-marimba og C-marimba. A-marimbaen har A-c4 i omfang, E-marimbaen har E-c4 og C-marimbaen C-c4.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Helmut Brenner: Marimbas in Lateinamerika. Historische Fakten und Status quo der Marimbatraditionen in Mexiko, Guatemala, Belize, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica, Kolumbien, Ecuador und Brasilien (=Studien und Materialien zur Musikwissenschaft 43), Hildesheim–Zürich–New York: Georg Olms Verlag, 2007.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]