Ealing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ealing
Ealing
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Ealing
Admin. grevskap: Stor-London
Seremon. grevskap: Stor-London
Status Sted i Ytre London

Ealing er et sted i London. Det har gitt navn til bydelen det ligger i, Ealing, og er et forstadsområde omkring 12 km vest for Charing Cross.

Navnet kommer fra angelsaksisk Gillingas, som betyr «Gillas folk» og muligens viser til en bosetter fra tidlig middelalder. Navnet har gått gjennom flere forvanskninger, blant annet Yealing, Zelling og Eling, før det nådde frem til formen Ealing i det 19. århundre.

Utdanningsinstitusjonene Thames Valley University og West London College ligger i Ealing.

Historie[rediger | rediger kilde]

Arkeologiske funn viser at det har vært bosetning i området i minst 7000 år. På Horsenden Hill har man blant annet funnet keramikk fra jernalderen. Den angelsaksiske bosetningen er ikke klart dokumentert bortsett fra gjennom stedsnavnet, men fra det 12. århundre finnes det kilder som nevner en bosetning i Ealing, midt i det som da var et stort skogområde.

I 1599 ble det foretatt en folketelling i Ealing, den eldste folketelling i England som er bevart. Den viser at det da var 85 husholdninger der. Alle innbyggernes navn, alder, familieforhold og yrke er bevart i dokumentene, som oppbevares i Public Record Office.[1]

Ealing var delt i flere mindre bosetninger, hvorav flere lå langs dagens St. Mary's Road, sentrert omkring sognekirken. Det var underlagt flere herregårder, blant annet Gunnersby og Pitshanger. Kirken, viet jomfru Maria, er datert til begynnelsen av det 12. århundre, muligens også noe tidligere.

De eldste kartene over Ealing er fra det 18. århundre, og viser at sognet da for det meste bestod av åpent landskap og jorder. Hovednæringsveien var jordbruk, men det var også fire vertshus der, The Feathers, The Bell, The Green Man og The Old Hats, som tok seg av reisende langs den viktige veien mellom London og Oxford. Den gamle veien heter nå Uxbridge Road på strekningen gjennom Ealing.

Ealings rådhus, tegnet av Charles Jones

Da London hadde vokst seg utover til Ealing ble området dominert av grønnsakdyrking. Ealing Broadway stasjon ble åpnet i 1838, og i årene som kom gav Great Western Railway og to grener av Grand Union-kanalen langt bedre kommunikasjonsmuligheter, og befolkningen begynte å øke. Landsbyene begynte å nå bystørrelse, og jordene forsvant ettersom boligområdene ble fortettet. Ealing ble etterhvert kjent som «Queen of the Suburbs», og var et attraktivt sted å bo for middelklassen. Flere områder ble omgjort til offentlige parker, slik at Ealing beholdt en del av sitt grønne preg. Det ble anlagt nye veier, lagt kloakkledninger og det ble åpnet skoler og offentlige institusjoner. Mye av dette arbeidet stod Charles Jones, som var Borough Surveyor (plansjef) for Ealing fra 1863 til 1913 for. Han tegnet blant annet rådhuset.

Fra 1901 og en del år fremover gikk det trikker i Uxbridge Road. Det er pr. 2006 planer om å gjeninnføre trikkene som en del av initiativet West London Tram, noe mange av innbyggerne protesterer mot.

Sentrum i Ealing ble drastisk forandret i 1985, da et nytt kjøpesenter ble åpnet der.

Ved midnatt 2. august 2001 ble det utløst en bilbombe med 40 kg høyeksplosiver utenfor Ealing Broadway stasjon. Flere butikker i nærhetene ble ødelagt, men på grunn av tidspunktet ble personskadene begrenset; syv mennesker ble lettere skadet. Bomben var plassert der av nordirske terrorister, antagelig tilknyttet Real IRA.

Ealing Studios[rediger | rediger kilde]

Ealing Studios er flere store filmstudioer hvor en rekke kjente filmer fra 1950-tallet ble produsert. Studiene ble tatt over av BBC i 1955, og de produserte blant annet Dr. Who og Monty Python's Flying Circus der. På grunn av dette er også mange av utendørsscenene i disse og andre serier tatt opp i gatene i Ealing.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Folketellingen fra 1599 har referansenummer PRO E 163/24/35, og er transkribert og trykket av K.J. Allison

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]