Appalachian dulcimer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dulcimere

Appalachian dulcimer, også kjent som «mountain dulcimer», er et strengeinstrument utviklet i USA med utgangspunkt i en instrumenttype kjent flere steder i Europa som nederlandsk hummel, fransk epinette des Voges, norsk langeleik.

Dulcimeren har fire strenger, hvorav en dobbelt melodistreng, en bass- og en kvintstreng, ofte med åpen stemming. Gripebrettet har en diatonisk skala. Instrumentet ble tradisjonelt spilt ved at strengene ble presset ned med en «noter», en rund pinne av tre, men i dag spilles dulcimeren også med fingrene, noe som muliggjør akkorder. Strengene slås an med plekter.

Dulcimeren er opprinnelig knyttet til tradisjonell amerikansk folkemusikk, en av de fremste utøverne var Jean Ritchie fra Kentucky (født 1922). Den er også brukt i moderne musikk, nevnes kan Joni Mitchell som stemmer dulcimeren på utradisjonelt vis og spiller akkorder. I England er den blitt brukt av Brian Jones i The Rolling Stones og av folkrock-grupper som Fairport Convention og Steeleye Span, i Norge av Folque og Kong Lavring.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Randall Armstrong: «The Adaptable Appalachian Dulcimer». I Music Educators Journal, Vol. 66, No. 6, februar 1980, s. 38–41 (Sage Publications)
  • Lucy M. Long: «Appalachian dulcimer». I Deane L. Root: Grove Music Online. Oxford Music Online. Oxford University Press.
  • Sibyl Marcuse: Musical Instruments: A Comprehensive Dictionary, W.W. Norton & Co.; New York: 1975. ISBN 0060127767

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]