Appalachian dulcimer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dulcimere

Appalachian dulcimer, også kjent som «mountain dulcimer», er et strengeinstrument utviklet i USA med utgangspunkt i en instrumenttype kjent flere steder i Europa som nederlandsk hummel, fransk epinette des Voges, norsk langeleik.

Dulcimeren har fire strenger, derav en dobbelt melodistreng, en bass- og en kvintstreng, ofte med åpen stemming. Gripebrettet har en diatonisk skala. Instrumentet ble tradisjonelt spilt ved at strengene ble presset ned med en «noter», en rund pinne av tre, men i dag spilles dulcimeren også med fingrene, noe som muliggjør akkorder. Strengene slås an med plekter.

Dulcimeren er opprinnelig knyttet til tradisjonell amerikansk folkemusikk, en av de fremste utøverene var Jean Ritchie fra Kentucky (født 1922). Den er også brukt i til moderne musikk, nevnes kan Joni Mitchell som stemmer dulcimeren på utradisjonelt vis og spiller akkorder. I England er den blitt brukt av Brian Jones i The Rolling Stones og av folkrock-grupper som Fairport Convention og Steeleye Span, i Norge av Folque og Kong Lavring.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]