Middelklasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Middelklasse er et sosiologisk begrep som særlig økonomisk brukes om en samfunnsklasse mellom underklassen og overklassen. I likhet med underklassen er middelklassen vanligvis lønnsmottakere, og de eier ikke produksjonsmidler eller betydelig kapital.

Historie[rediger | rediger kilde]

Begrepet middelklasse stammer fra 1700-tallets Frankrike, der den såkalte tredjestandens motsetningsforhold til konge, adel og geistlighet var en avgjørende drivkraft bak den franske revolusjon i 1789. Middelklassen var også viktige i de innledende fasene av den russiske revolusjon. Middelklassen spilte en vesentlig rolle for utviklingen av bystater i Europa. Den industrielle revolusjon førte til et oppsving for middelklassen, fulgt av arbeiderklassens vekst og påfølgende klassekamp.

Det er i dag uenighet blant samfunnsforskere om hvorvidt middelklassen egentlig kan sies å være en klasse.[1]

Det er vanlig å skille mellom lavere middelklasse og øvre middelklasse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kjølsrød, Lise. (2014, 4. mars). Middelklasse. I Store norske leksikon. Hentet 27. september 2016 fra https://snl.no/middelklasse.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

sosiologistubbDenne sosiologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.