Hopp til innhold

Slagverkinstrument

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Slagverk»)

Et slagverkinstrument er en betegnelse for et musikkinstrument, det vil si et instrument hvor lyden blir produsert ved at noe (trommestikker, visper, køller, hender eller annet) slåes mot en del av instrumentet, eller ved at instrumentet ristes eller på annen måte lager lyd ved bevegelse. Det skilles mellom rytmiske og melodiske slagverkinstrumenter, et skille som i hovedsak betegner det normale bruksområdet til de ulike instrumentene.

Blant rytmiske slagverkinstrumenter finnes blant andre ulike trommer og cymbaler. Eksempler på melodiske slagverkinstrumenter er, xylofon, vibrafon, marimba, klokkespill, rørklokker, og pauker.

Slagverk kalles også perkusjon, som er en fornorsking av det engelske ordet percussion. Spesielt afrikansk, latinamerikansk, calypso og reggaemusikk bruker mye perkusjon. En av de mest fremstående latinamerikanske perkusjonsmusikerne gjennom tidene er Uziah «Sticky» Thompson fra Jamaica. Moderne perkusjonister blander ofte perkusjonsinstrumenter fra mange forskjellige verdensdeler. Et god eksempel på dette er Nate Werth, som spiller i bandene Snarky Puppy og Ghost Note.[trenger referanse]

Den danske gruppen Safri Duo ble verdenskjent da de blandet perkusjon og Elektronika. Folk som spiller perkusjon kalles perkusjonister.

Slagverksinstrumenter, uavhengig av om de er rytmiske eller melodiske (stemte eller ustemte), deles inn i idiofone instrumenter og membranofone instrumenter.

Idiofone instrumenter lager lyd ved at instrumentet selv vibrerer, mens membranofone instrumnter lager lyd ved at en membran (f. eks et trommeskinn) vibrerer.

Se også[rediger | rediger kilde]