Bofellesskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Bofellesskap er en boligmodell hvor beboerne bor i egne leiligheter i et boligfellesskap som tilbyr fellesarealer som arbeidsrom, vaskeri, gjesteleilighet, aktivitetsrom, verksteder, felleskjøkken og spiserom.

Kjente bofellesskap i Norge er Borettslaget Friis' gate 6Tøyen i Oslo, Borettslaget KollektivetHovseter i Oslo og Bergsligata 13 i Trondheim. I utlandet er modellen mer utbredt og danske Lange Eng, engelske Lilac, svenske Färdknäppen, tyske Spreefeld er eksempler blant svært mange. i 2019 ble bofellesskapet Vindmøllebakken ferdigstilt av arkitektkontoret Helen & Hard ferdigstilt i Stavanger.[1][2] Det finnes også kommersielle modeller som Doyén som tilbyr selveierboliger i et bofelleskap.

Arkitekt ved Husbanken Lene Schmidt utarbeidet publikasjonen Boliger med nogså attåt [3]som fremdeles er å regne for det viktigste referanseverket om boformen i Norge. Den intervjubaserte publikasjonen Pollen utgitt av det oslobaserte arkitektkontoret Eriksen Skajaa Arkitekter presenterte også boligmodellen grundig i en utgave som kom i 2012[4]. I 2021 utga Plan- og bygningsetaten i Oslo Kommune et grundig og informativt temahefte om sosiale boformer i Norge i dag [5]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ole Harald Dale (2019). «Byggeindustrien - Vindmøllebakken Bofellesskap» (Webside). 
  2. ^ Alf Waage (2019). «Arkitektur.no - Store sosiale gevinster i bofellesskap» (Webside). 
  3. ^ Lene Schmidt (1991). «Boliger med nogså attåt» (PDF). 
  4. ^ Eriksen Skajaa Arkitekter (2012). «Pollen» (PDF). 
  5. ^ Plan- og bygningsetaten Oslo Kommune (2021). «Sosiale boformer» (PDF).