William Shatner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
William Shatner
FødtWilliam Shatner
22. mars 1931[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (92 år)
Montréal[5]
Notre-Dame-de-Grâce[6]
BeskjeftigelseFjernsynsskuespiller, filmskuespiller, sanger, filmregissør, skuespiller, skribent, romanforfatter, musiker, esperantist, stemmeskuespiller, blogger, karakterskuespiller, science fiction-forfatter, karateutøver, teaterskuespiller, TV-programleder, manusforfatter, filmprodusent, prosaforfatter, romfarer Rediger på Wikidata
Utdannet ved
7 oppføringer
Westhill High School
Montreal Children's Theatre
Desautels Faculty of Management (–1952)
Baron Byng High School
Camp B'nai Brith
McGill University (akademisk grad: Bachelor of Commerce, doktorgradsavhandling: Doctor of Letters)
New England Institute of Technology (doktorgradsavhandling: Doctor of Letters)
EktefelleNerine Kidd (19971999)
Gloria Rand (19561969)
Marcy Lafferty (19731996)
Elizabeth Martin (20012020)
BarnMelanie Shatner
Lisabeth Shatner
Leslie Carol Shatner
NasjonalitetCanada
Utmerkelser
19 oppføringer
Governor General’s Performing Arts Award
Theatre World Award (1959)[7]
Offiser av Order of Canada (2017)[8]
Canada’s Walk of Fame (2000)
Golden Raspberry Award for verste skuespiller (1990) (for: Star Trek V: The Final Frontier)[9]
Golden Raspberry for verste regi (1990) (for: Star Trek V: The Final Frontier)[9]
Golden Globe Award for Best Supporting Actor – Series, Miniseries or Television Film (2004) (for: Boston Legal)
10th Saturn Awards
Den 42. Saturn-utdelingen
Primetime Emmy Award for Outstanding Supporting Actor in a Drama Series (2005) (for: Boston Legal)
Primetime Emmy Award for Outstanding Guest Actor in a Drama Series (2004) (for: The Practice)
Stjerne på Hollywood Walk of Fame
Television Hall of Fame (2006)
Television Hall of Fame (2020)
Order of Canada
NASA Distinguished Public Service Medal
56th Primetime Emmy Awards
57th Primetime Emmy Awards
Den 62. Golden Globe-utdelingen
Aktive år1951
Nettstedhttp://WilliamShatner.com/
IMDbIMDb

William «Bill» Shatner (født 22. mars 1931 i Montréal i provinsen Québec i Canada) er en Emmy og Golden Globe-vinnende kanadisk skuespiller, forfatter og musiker, mest kjent for rollen sin som kaptein James T. Kirk på romskipet USS Enterprise i TV-serien Star Trek fra 1966 til 1969 og i de sju påfølgende filmene. Han spilte også tittelrollen som politimannen T.J. Hooker fra 1982 til 1986, som gikk på ABC og CBS. Han har også spilt rollen som Denny Crane i TV-serien Boston Legal.

Shatner har gitt ut to musikkalbum, The Transformed Man fra 1968 og Has Been fra 2004. Han har også skrevet flere bøker, både selvbiografiske og fiksjonsromaner.

I oktober 2021 ble han romturist med Blue Origin, som den eldste personen i verdensrommet noensinne.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Shatner ble født i Montréal i Quebec i Canada, av Hoseph Shatner[10] og Anna Garmaise. Alle fire av Shatners besteforeldre var jødiske immigranter fra Øst-Eruropa; hans farfar, Wolf Schattner, forkortet familienavnet til "Shatner". Han gikk på Willingdon Elementary School[11], på Notre-Dame-de-Grâce i Montreal, Quebec, og fikk i 1952 en Bachelor's degree i økonomi fra Montreals McGill University, der en bygning fikk navnet The Shatner Building i 1993 etter en avstemning blant studentene. Selv om det er brukt av studentene, er ikke navnet offisielt anerkjent av universitetet som bruker navnet «University Centre».

Personlig liv[rediger | rediger kilde]

Shatner har vært gift fire ganger: til Gloria Rand fra 1956 til 1969, med Marcy Lafferty fra 1973 til 1994, Nerine Kidd fra 1997 til 1999, og sin nåværende kone Elizabeth Martin som han giftet seg med i 2001. Shatner har tre døtre: Leslie Carol (født 1958), Lisabeth Mary (født 1960), og Melanie (født 1964), fra sitt ekteskap med Rand. Han er svigerfar til Joel Gretsch, som er gift med Melanie, og som har barnebarna Kaya og Willow.

9. august 1999 fant Shatner kroppen av sin kone Nerine på bunnen av svømmebassenget deres. Spor av alkohol og valium ble funnet ved obduksjonen, og dødsfallet ble erklært som en ulykke. Da Shatner snakket med media like etter dødsfallet, sa et tydelig oppskaket og følelsesfull Shatner at «hun mente alt» for han og kalte henne for sin «nydelige sjelsvenn».[12] Shatner oppfordret alle om å støtte Friendly House, en non-profit organisasjon som arbeider for å re-etablere kvinner i samfunnet etter alkohol- og narkotika-misbruk.[13] Han fortalte senere i et Larry King-intervju at «...min kone, som jeg elsket dypt og som elsket meg, hadde en sykdom som vi ikke liker å snakke om, alkoholisme. Og hun fikk en tragisk endelikt som følge av det.»[12]

Shatner er også i slekt med Mordechai Shatner, som var en av de som signerte på den israelske uavhengighetserklæringen i 1948.

Skuespillerkarriere[rediger | rediger kilde]

Tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

Shatner var opprinnelig en klassisk skuespiller som spilte Shakespeare-stykker. Han opptrådte på the Shakespearean Stratford Festival of Canada i Stratford. Han spilte en rekke av roller fra Shakespeare-stykkene, inklusive Henry V og Tamburlaine the Great. Shatner fikk også sin debut Broadway i det stykket. I 1954 fikk han rollen som "Ranger Bill" i den canadiske versjonen av Howdy Doody Show.

Star Trek[rediger | rediger kilde]

Shatners karriere startet for alvor da han fikk rollen som "Captain James T. Kirk " i science fiction-serien Star Trek. Han hadde rollen fra 1966 til 1969.

I 1973, returnerte Shatner til rollen som Captain Kirk, men bare med stemmen sin, i den animerte Star Trek serien. Han skulle også være i oppfølgingsserien Star Trek: Phase II, men Star Trek: Phase II ble kansellert og utvidet til filmen Star Trek: The Motion Picture.

James Doohan

Shatner er bemerket for å ha deltatt i det første kysset i en amerikansk fjernsynsserie mellom to personer fra forskjellige raser, med Nichelle Nichols i rollen som "Uhura". Scenen medførte kontrovers og var sett på som et fjennombrudd i fjernsyns-historien, selv om det skjedde etter kysset mellom Sammy Davis, Jr. og Nancy Sinatra på showet '[Movin' With Nancy i desember 1967. En prøvde å ta to ulike opptak av scenen, slik at en "kysse-fri" episode kunne sendes i de sørlige statene av USA, men tilslutt ble kysset uansett brukt da Shatner skal ha ødelagt det andre opptaket med vilje.[14]

Shatner ble i mange år anklaget for å være vanskelig å arbeide med av sine medspillere i Star Trek, bl.a av James Doohan og George Takei, som sa at han mislikte Shatner for å være en arrogant og egosentrisk person som prøve å trykke sin medspillere i bakgrunnen.[15] I 2004 Star Trek DVD settet, så det ut til at Shatner hadde begravd stridsøksen med Takei, men sprekken mellom Shatner og Doohan var verre. På 1990-tallet gjorde Shatner flere forsøk på å gjøre opp med Doohan, men uten suksess i lang tid; men en artikkel i Associated Press publisert da Doohan gjorde sin siste opptreden på en Star Trek-konvensjon sent i august 2004, sa at Doohan hadde tilgitt Shatner og de hadde fikset forholdet sitt.[16] Det er mulig at deres fornyet vennskap var resultatet av at Shatner bekymring over Doohan, som hadde blitt syk og døde av Alzheimers 20. juli 2005.

William Shatner 21. mai 2005

Shatner fortsatte med å spille "Kirk" i seks påfølgende filmer, Star Trek: The Motion Picture, Star Trek II: The Wrath of Khan, Star Trek III: The Search for Spock,Star Trek IV: The Voyage Home, Star Trek V: The Final Frontier, Star Trek VI: The Undiscovered Country, Star Trek: Generations.

Sommeren 2004, dukket det opp rykter om at produsentene av serien Star Trek: Enterprise ville bringe William Shatner tilbake til Trek. Meldinger i media sa at ideen ble seriøst vurdert av seriens produsent Manny Coto, men like etterpå ble serien kansellert og avsluttet dermed ethvert håp om å se Shatner i en Star Trek-serie.

Mens Shatner har indikert at han ikke vil spille i den nye Star Trek-filmen[17][18][19] som skal ha premiere i 2009, sa filmens regissør Abrams i juli 2007 at produksjonen «desperat prøvde å finne en måte å få han med på» men å «trykke han med...ville være en katastrofe».[20]

I 2008 ble han med på Star Trek: The Tour i Long Beach, California – som var en utstilling planlagt til å turnere 40 byer i USA og Canada. I et intervju snakket han om å akseptere dominansen av Star Trek i den offentlige hukommelsen av hans karriere, og å takles med beundringen fra fansen.[21]

Etter Star Trek[rediger | rediger kilde]

Shatner hadde en lang periode uten arbeide i tiåret mellom den opprinnelige Star Trek og den første Trek filmen, noe som han selv tror var på grunn av at han ble sterkt koblet til rollen som "Captain Kirk", noe som gjorde det vanskelig å finne annet arbeide. I samme periode forlot hans kone Gloria Rand han. Med veldig lite penger og få skuespiller-oppdrag, levde han i en campingbil i San Fernando Valley frem til flere gjesteroller førte til bedre betalte roller. Shatner viser til denne delen av sitt liv som «den perioden», en periode der han tok på seg hva som helst, inklusive opptredener på små fester, for å sørge for sin familie. Kanskje ble punktet der det snudde for Shatner, hans rolle i filmen Big Bad Mama, der han fikk mye ros for sin naken-scene med Angie Dickinson.

Shatner har hatt suksess med en serie av science fiction-bøker publisert i hans navn. Den første, publisert i 1990, var TekWar. Denne populære bok-serien førte til en Marvel-tegneserie, flere fjernsyns-filmer, der Shatner spilte en av rollene, og til en kortlevd fjernsynsserie der Shatner hadde flere opptredener; han regisserte også noen episoder. I 1995, ble et videospill med navnet William Shatner's TekWar sluppet.

Senere suksess[rediger | rediger kilde]

I 2004 fikk Shatner rollen som den eksentriske men svært kapable advokaten "Denny Crane" i den siste sesongen av advokat-dramaet The Practice, som han fikk en Emmy-pris for, og han fortsatte i spinoff-serien Boston Legal, som han fikk en Golden Globe-pris for rollen sin, en Emmy i 2005 og en nominasjon igjen i 2006. Med Emmy-prisen i 2005, ble Shatner en av de få skuespillerne, sammen med medspiller James Spader som "Alan Shore", som har vunnet en Emmy-pris for å spille samme rolle i to ulike serier.

Utmerkelser, priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Ved nyttår 2018 ble Shatner utnevnt til offiser av Order of Canada.[22]

Listene under er ikke komplett, se Internet Movie Database – William Shatner: Awards

Emmy[rediger | rediger kilde]

 • 2007 – Nominert – Outstanding Supporting Actor in a Drama Series – Boston Legal
 • 2006 – Nominert – Outstanding Supporting Actor in a Drama Series – Boston Legal
 • 2005Vinner – Outstanding Supporting Actor in a Drama Series – Boston Legal
 • 2004Vinner – Outstanding Guest Actor in a Drama Series – The Practice

Golden Globe[rediger | rediger kilde]

 • 2008 – Nominert – Best Performance by an Actor in a Supporting Role in a Series, Mini-Series or Motion Picture Made for Television – Boston Legal
 • 2005Vinner – Best Performance by an Actor in a Supporting Role in a Series, Mini-Series or Motion Picture Made for Television – Boston Legal

Hollywood Walk of Fame[rediger | rediger kilde]

Shatner har en stjerne på Hollywood Walk of Fame ved 6901 Hollywood Blvd. Han har også en stjerne på den canadiske Walk of Fame.

Utvalgt filmografi[rediger | rediger kilde]

Listene under er ikke komplett, se Internet Movie Database – William Shatner

Film og fjernsyn[rediger | rediger kilde]

Videospill[rediger | rediger kilde]

 • 2006Star Trek: Legacy
 • 2006Star Trek: Encounters
 • 1997Star Trek: Starfleet Academy
 • 1997Star Trek: Generations
 • 1993Star Trek: Judgment Rites
 • 1992Star Trek: 25th Anniversary Enhanced

Humanitært arbeide[rediger | rediger kilde]

I 2006 solgte Shatner sin nyrestein for US$75,000 til GoldenPalace.com.[23] I en opptreden på The View 16. mai 2006, sa Shatner at $75 000, sammen med ytterligere $20 000 som han fikk fra medspillere og crew i serien Boston Legal, betalte for byggingen av et hus av organisasjonen Habitat for Humanity.

Trivia[rediger | rediger kilde]

I 2004 ble Shatner en "Celebrity Photographer" for Playboys Cyber Club.[24]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 119407647, besøkt 13. august 2015[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ «William Shatner - MusicBrainz», besøkt 17. juli 2021[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000028005, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ GeneaStar, GeneaStar person-ID shatnerw[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 10. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
 6. ^ CBC.ca, «Did you know Montreal’s NDG is one of Canada’s most unique communities? - This Life», verkets språk engelsk, utgitt 14. oktober 2015, besøkt 30. september 2021[Hentet fra Wikidata]
 7. ^ www.theatreworldawards.org[Hentet fra Wikidata]
 8. ^ www.gg.ca[Hentet fra Wikidata]
 9. ^ a b arkiv-URL web.archive.org, razzies.com, besøkt 3. desember 2019[Hentet fra Wikidata]
 10. ^ filmreference.com: William Shatner
 11. ^ «hillel.org». Arkivert fra originalen 21. oktober 2008. Besøkt 9. mars 2008. 
 12. ^ a b William Shatner: Captain Quirk Arkivert 27. oktober 2006 hos Wayback Machine.
 13. ^ scifi.com
 14. ^ Nichelle Nichols hevdet at dette var fakta i et intervju med Comedy Central i august 2006
 15. ^ Tatt fra kommentarer fra Takei i the Howard Stern Show, Sirius Radio Network, 10. januar 2006.
 16. ^ Yahoo News
 17. ^ «Vegas Report: Shatner and Nimoy Talk Movie». Official site. 12. august 2007. Arkivert fra originalen 30. september 2007. Besøkt 21. august 2007. 
 18. ^ «William Shatner Answers Rumors, Says He Is Not In New Star Trek Movie». TrekWeb.com. 19. oktober 2007. Arkivert fra originalen 12. november 2013.  «Arkivert kopi». Archived from the original on 12. november 2013. Besøkt 9. mars 2008. 
 19. ^ Anthony Pascale (8. oktober 2007). «Shatner Talks 'Star Trek' Flap + Announces Free Vegas Trip Promotion». Trekmovie.com. Besøkt 11. oktober 2007. 
 20. ^ «Comic-Con Transcript: "It was logical!"». Official site. 27. juli 2007. Arkivert fra originalen 31. august 2007. Besøkt 22. september 2007.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 31. august 2007. Besøkt 9. mars 2008. 
 21. ^ OC Register: Shatner talks about Star Trek: The Tour in Long Beach, 18. januar 2008.
 22. ^ «Appointments to the Order of Canada», Canadas generalguvernør. Lest 30. desember 2017.
 23. ^ William Shatner (20. januar 2006). «Getting Stoned». William Shatner. Arkivert fra originalen 12. mars 2007. Besøkt 5. februar 2007. 
 24. ^ Las Vegas Sun: During trek, Shatner shoots, 16. april 2004

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]