Austin City Limits Music Festival

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Austin City Limits Music Festival er en årlig tre-dagers musikkfestival i Zilker Park i Austin, Texas. Festivalen samler over 130 band på åtte scener, med rock, country, folk, indie, americana, hiphop, reggae og bluegrass, og har over 65 000 besøkende hver dag. Festivalen er produsert av C3 Presents, som også er produsent på Lollapalooza-festivalen, og er oppkalt etter den legendariske konsertserien på PBS med samme navn.

I løpet av veldig kort tid har Austin City Limits Music Festival blitt en av USAs fremste rockefestivaler, sammen med Bonnaroo, Lollapalooza og Coachella.[1]

Festivalens regler[rediger | rediger kilde]

Besøkende som har tre-dagers pass i form av et armbånd kan forlate og komme tilbake når de vil. De med dagspass kan ikke gå inn om de forlater området. Det er lov å ta med seg følgende gjenstander: to beseglede 1-litersflasker med vann, paraplyer og sittestoler (det finnes regler om hvor nære scenen disse stolene kan stå). Det finnes ingen parkering for biler i nærheten av festivalen. De fleste besøkende parkerer derfor i byen og tar gratisbuss frem og tilbake. Det finnes sykkelparkering, men syklister må ha egne sykkellåser. Det er ikke lov å ta med seg mat inn, men man kan kjøpe både mat og alkohol inne.

Vær[rediger | rediger kilde]

Selv om den gjennomsnittlige temperaturen i Austen de to siste ukene i september ligger på ca. 31 grader celsius, har det under de siste festivalene vært over gjennomsnittlige temperaturer og luftfuktighet. Den høyeste temperaturen under festivalen i 2004 var rundt 35,5 grader. I 2005 var det 37 og 42 grader. ACL har jobbet sammen med byen for å sette opp maskiner som skal passe på at støv ikke blir et problem. Telt og andre stasjoner har vifter installert. Organisatorene har historisk sett ikke ønsket å flytte festivalen inn i oktober, da det kræsjer med ledige hotellrom, som ofte er opptatt av fotballfans. Allikevel ble festivalen avholdt i oktober for første gang i 2009. Det året var det mye regn, skyer, og etter hvert en gjørmete bakke.

Fordeler ved beliggenheten[rediger | rediger kilde]

Austin City Limits er en veldig populær hendelse i Texas for rock, indie, blues, world/etnisk musikk, reggae, fusion, elektronisk musikk, soul, og tilhengere av nesten alle typer musikk. De store metropolene Dallas, San Antonio og Houston ligger innen 3 timers rekkevidde med bil. Zilker Park ligger også nær Nature City og hagene der, de botaniske hagene, og Barton Springs sitt svømmebasseng. I tillegg likker det en volleyballbane i nærheten.

Forhold til TV-serien[rediger | rediger kilde]

Det historiske TV-programmet, Austin City Limits fokuserte på musikere fra Texas, fra alle forskjellige sjangere. Festivalen ligner mer og mer på TV-programmet, i forhold til musikken som spilles. Det er flere band som både har spilt på TV og under festivalen, inkludert:

2009[rediger | rediger kilde]

Festivalen i 2009 fant sted den 2. til 4. oktober. Musikere og grupper som fremførte inkluderte:

Fredag 2. oktober:

Lørdag 3. oktober

Søndag 4. oktober

2008[rediger | rediger kilde]

Festivalen i 2008 fant sted 26. til 28. september.

Offisiell oppstilling

2007[rediger | rediger kilde]

Festivalen i 2007 fant sted 14. til 16. september i Zilker Park. Flere musikere, inkludert Amy Winehouse, The White Stripes og Rodrigo y Gabriela kansellerte sine konserter på festivalen på grunn av dårlig helse. The White Stripes, hovedattraksjonen på lørdagen, ble erstattet av Muse.

På fredagen eksploderte en propantank, som satte fyr på to trailere og flere port-o-potties. Fire personer som arbeidet der ble skadet, hvorav to ble alvorlig skadet. En brann oppstod også på AT&T-scenen mens Björk spilte, men den ble raskt slukket, og ingen ble skadet.[2]

De følgende artistene spilte under festivalen:

2006[rediger | rediger kilde]

Høydepunkter[rediger | rediger kilde]

  • Ben Kweller begynte å blø neseblod under sin konsert. Han prøvde å stanse blodet ved å sette inn en tampong, som ble kastet til ham fra publikum. Tampongen este kraftig opp, og han måtte fjerne den, på grunn av smerte. Han spilte to sanger til før han måtte gå av scenen.[3] Den påfølgende dagen, da The Flaming Lips spilte, spurte vokalisten Wayne Coyne publikum om å kaste opp tamponger, for å vaske vekk det falske blodet hans. Det ble kastet tamponger i over to sanger.

Band[rediger | rediger kilde]

2005[rediger | rediger kilde]

Hovedinngang til Austin City Limits Music Festival i 2005, i Zilker Park.

Festivalen i 2005 ble vannt Pollstar-prisen for Årets Festival. Samme året ble også kjent fordi alt støvet som ble sparket opp av publikum gjorde det vanskelig å puste. Det påfølgende året ble det plasser vannsprinklere i Zilker Park for å hindre dette.

Band[rediger | rediger kilde]

Band som ble valgt som erstatninger for de som kansellerte i siste øyeblikk inkluderte:

Flere band skulle spille, men kansellere på grunn av problemer med transportasjon, som kan skyldes på hurrikanen Rita:

2004[rediger | rediger kilde]

Jack Johnson under ACL i 2004

Under festivalen i 2004 ble det brukt åtte scener, og antallet tilskuere steg til 75 000 den andre dagen av festivalen.

Band[rediger | rediger kilde]

2003[rediger | rediger kilde]

Band[rediger | rediger kilde]

2002[rediger | rediger kilde]

Festivalen ble avholdt for første gang i 2002. I motsetning til alle de andre årene, varte den kun i to dager.

Band[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Billboard Magazine quoted in the Austin American Statesman» (engelsk). Besøkt 5. mars 2010. 
  2. ^ Gross, Joe (16. september 2007). «ACL: Bob Dylan» (engelsk). Austin 360. Besøkt 5. mars 2010. 
  3. ^ CHARLEY ROGULEWSKI & DANE SMITH (18. september 2006). «The 10 Best Shows at Austin City Limits». Rolling Stone. Arkivert fra originalen 22. oktober 2006. Besøkt 6. mars 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]