Muse (band)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Muse
Muse spiller i Melbourne 28. januar 2010. Fra venstre til høyre: Dominic Howard, Matthew Bellamy og Chris Wolstenholme.
OpphavStorbritannias flagg Teignmouth, Devon, Storbritannia
SjangerNew Prog
Progressiv rock
Alternativ rock
Klassisk musikk
Electronica
Aktive år1994–i dag
PlateselskapWarner Bros. Records
Taste Media
Mushroom
Helium3
InnflytelseQueen, Nirvana, Radiohead
NettstedMuse Homepage
IMDbIMDb
Medlemmer
Matthew Bellamy
Christopher Wolstenholme
Dominic Howard
Logo
Muses logo
Andre forhold

Muse er et britisk alternativt/symfonisk rockeband. Bandet har hatt flere navn, som Gothic Plague, Fixed Penalty og Rocket Baby Dolls. Det startet med at Matthew Bellamy ble medlem av Dominic Howards band, Altostrata. Etter hvert fikk de tak i en ny bassist, Chris Wolstenholme. I 1994 endret de navn til Rocket Baby Dolls og vant den lokale «battle of the bands»-konkurransen. De skiftet da navn til Muse, og bestemte seg for å ta musikken litt mer seriøst.[bør utdypes]

Musikken har elementer fra alternativ rock, progressiv rock, klassisk musikk, electronica og heavy metal. Bandet har til sammen (pr juni 2016) solgt over 20 millioner album,[1] og er kjent for sine energiske live-opptredener. De har i tillegg også vunnet fem MTV Europe Music Awards priser.

Muse har spilt flere ganger i Norge på John Dee, Rockefeller, Quartfestivalen, Hovefestivalen, Oslo Spektrum, Telenor Arena, Koengen og på UKA i Trondheim. De fikk også æren av å være det første bandet som lagde et show på nye Wembley stadion, 16. og 17. juni 2007. I 2010 besøkte de Hovefestivalen, før de den 23. juli holdt deres største konsert så langt i Norge i Bergenhus festning, Bergen. Bandet hadde konserter på Brann Stadion i Bergen og Telenor Arena i Oslo i juli 2013. Den 12. juni 2016 spilte Muse igjen på Telenor Arena i Oslo ifm. The Drones Tour.

Album[rediger | rediger kilde]

Showbiz (1999)[rediger | rediger kilde]

I 1999 gav Muse ut sitt debutalbum Showbiz. Før albumet ble innspilt hadde Muse problemer med å finne et britisk plateselskap som ville produsere albumet. Det var for mange som mente at de var for like Radiohead og andre alternative rockeband i Storbritannia, men det var mange amerikanske plateselskaper som ville hjelpe bandet. 14. juni samme år gav bandet ut sin debutsingel Uno. De gav ut fire andre singler: Cave, Muscle Museum, Sunburn og Unintended. Alle singlene klarte seg bra i Storbritannia, men ingen av singlene oppnådde listeplassering i USA. Albumet har blitt sertifisert til platinaplate i Storbritannia.

Origin of Symmetry (2001)[rediger | rediger kilde]

I 2001 gav bandet ut sitt andre studioalbum, Origin of Symmetry. Bandet drev med mye eksperimentering med bruk av instrumenter som orgel og mellotron. Mange av sangene var mye tyngre enn vanlig og hadde flere gitarsoloer. Bellamy sa at han ble inspirert av Jimi Hendrix og Tom Morello (fra Rage Against the Machine og Audioslave). Samme år saksøkte Muse Nescafe for å bruke sangen «Feeling Good» i reklame.

Celine Dion holdte også på å bli saksøkt av bandet fordi hun ville bruke navnet Muse som navnet på et av showene i Las Vegas. Celine Dion var villig til å gi 50 000 dollar for rett til bruk av navnet, men bandet sa nei.

Det ble gitt ut fire singler fra albumet: Plug In Baby, New Born, Bliss og Hyper Music/Feeling Good. Alle fikk kommersiell suksess i Storbritannia, men ikke i USA.

Matthew Bellamy
Dominic Howard

Absolution (2003)[rediger | rediger kilde]

Absolution var det tredje studioalbumet som ble gitt ut i 2003. Albumet ble produsert av Rich Costey, som tidligere hadde jobbet sammen med Rage Against the Machine og Audioslave. Albumet fortsatte eksperimenteringen som de hadde startet på albumet Origin of Symmetry. Sangene på albumet pleide å handle om verdens undergang og politikk. Det apokalyptiske temaet i albumet fikk inspirasjon fra konspirasjonsteorier, teologi, teknologi og det overnaturlige.

Etter at albumet ble gitt ut, dro Muse ut på en lang verdensturne. Bandet gav ut fem singler: Time Is Running Out, Hysteria, Sing for Absolution, Stockholm Syndrome, og Butterflies & Hurricanes. Turneen tok en kort stopp underveis da Bellamy ble skadet, men turneen startet noen uker etterpå igjen.

Black Holes & Revelations (2006)[rediger | rediger kilde]

Black Holes & Revelations var Muses fjerde studioalbum og ble gitt ut i 2006. Etter at Muse ga ut albumet, mente mange at de hadde skaffet seg en mer progressiv og original sound. Musikken hadde blitt hardere og mer massiv. Men på deler av albumet fortsatte de med sin eksperimentering med funk, electronica og sci-fi. Spesielt singelen «Supermassive black hole» skilte seg ut. Albumets temaer var politikk, alien-kidnapping og kjærlighetssanger.

Samme året spilte de også live i Forum i København under MTV European Music Awards med sangen «Starlight». Dagen etter ble den sluppet som singel. De andre singlene som kom fra albumet var Supermassive Black Hole, Starlight, Invincible, Knights of Cydonia og Map of The Problematique.

H.A.A.R.P (2008)[rediger | rediger kilde]

H.A.A.R.P er Muses andre konsertalbum. Albumet ble sluppet i 2008. H.A.A.R.P er innspilt live fra nye Wembley Stadion (ikke konsertarenaen). Den inneholder de fleste av Muses mest kjente sanger, selv om sangene «Sunburn» og «Sing for Absolution» savnes. Den har fått mange gode terningkast og har toppet blant annet VG-lista. I tillegg var det flere kjente band som var oppvarmere på Wembley Stadium. Blant annet My Chemical Romance, som avbrøt en festival i Nederland der de var headlinere, for å komme til Wembley, og den britiske rapperen The Streets.

The Resistance (2009)[rediger | rediger kilde]

The Resistance er Muse sitt femte studioalbum og kom ut den 14. september 2009 (15. september i USA). Singelen Uprising fra albumet ble sluppet den 5. august. Albumet fikk stort sett positive kritikker, og gikk rett til topps på singellista i UK. Albumet gikk til en 3.-plass på den amerikanske Billboard-lista. Albumet solgte over 100.000 eksemplarer første uka. 16. november kom den den andre singelen fra albumet, Undisclosed Desires, og 22. februar kom singelen Resistance.

The 2nd law (2012)[rediger | rediger kilde]

The 2nd law er muse sitt sjette studioalbum. Den 6. juni 2012 ble albumet gitt ut.

Drones (2015)[rediger | rediger kilde]

Drones er Muse sitt sjuende studioalbum. Albumet ble gitt ut den 8. juni 2015.

Simulation Theory (2018)[rediger | rediger kilde]


Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Muse på Hovefestivalen 2010

Konsertmedlemmer[rediger | rediger kilde]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Studioalbum
Konsertalbum
Annet
  • This is a Muse Demo er en demo-EP fra 1995, sangene på EP-en har hverken blitt spilt live eller kommet med på noe album av Muse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]