Ben Harper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ben Harper
Ben Harper FIJM 2003.jpg
Født28. oktober 1969 (49 år)
Claremont
Ektefelle Laura Dern (20052013)
Barn Ellery Harper, Jaya Harper
Beskjeftigelse Gitarist, sanger-låtskriver, sanger, plateprodusent
Nasjonalitet USA
Medlem av Fistful of Mercy

Ben Harper (født Benjamin Chase Harper 28. oktober 1969) er en amerikansk sanger og låtskriver.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Ben Harper begynte å spille gitar som barn i hjembyen Claremont i California. Han endte opp med å spesialisere seg på akustisk slidegitar. I ung alder spilte han inn platen Pleasure and Pain med sin venn, folk-gitaristen Tom Freund. Etter denne platen med få utgivelser fikk Ben Harper en platekontrakt med Virgin Records, der han i 1994 utgav Welcome to the Cruel World .

Denne ble fulgt opp med Fight For Your Mind (1995) som i USA ble en college-radiofavoritt, og gav mange sanger som den dag i dag blir spilt på radio.

I 1999, under en konsert på The Santa Barbara Bowl, traff Harper Jack Johnson, som på denne tid var en ukjent artist uten utgitt plate. Harper fikk tak i en 12-spors demo av Johnsons sanger som han ga videre til sin produsent, J.P. Plunier, som Johnson spilte inn sin første plate sammen med.

Fra starten av karrieren har musikken fått mer oppmerksomhet i Europa enn i hjemlandet. Selv om han var en kjent og respektert artist i USA, var han i land som Frankrike, Tyskland, Sveits og Nederland en stor stjerne, og fikk mye spilletid og var kritikerrost. Hans popularitet i Europa er så stor at han ble franske Rolling Stone Magazines «Artiste De L'Année» (årets artist) i 2003, og turneen Diamonds on the Inside spilte for fulle hus over hele kontinentet.

I 2006 slapp Harper albumet Both Sides of the Gun, som debuterte som nr. 7 på Billboard-listen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]