Kings of Leon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kings of Leon
Kings of Leon live på «Festival Internacional de Benicàssim» 22. juli 2007.
UtmerkelserOklahoma Music Hall of Fame (2011)[1]
OpphavTennessee, USA
Periode2000 -
SjangerSouthern rock
Alternativ rock
Indierock
Aktive år2000
PlateselskapSony BMG/RCA
Nettstedwww.kingsofleon.com
IMDbIMDb
Medlemmer
Nathan Followill
Caleb Followill
Jared Followill
Matthew Followill
Andre forhold

Kings of Leon er et Grammy Award-vinnende alternativ rock-band fra Nashville, Tennessee, som ble dannet i 1999 av brødrene Caleb Followill (vokal og gitar), Jared Followill (bassgitar, vokal og keyboard) og Nathan Followill (trommer, slagverk og vokal), sammen med fetteren deres Matthew Followill (gitar og vokal).

Både faren og bestefaren deres het Leon, hvor navnet på gruppa er hentet fra. Bandets tidligste musikk bar preg av southern rock og garage rock. Siden da har gruppa eksperimentert med flere musikksjangere. Fra debuten i 2003 har Kings of Leon vokst fra det små til å oppnå internasjonale stjernestatuser, særlig i Irland, Storbritannia og Australia. Bandet har også hatt en popularitetsvekst i Canada og USA som fulgte med albumet fra 2008, Only by the Night. Per 2009 har Kings of Leon hatt ni Top 40 singler i Storbritannia, inklusive en listetopp med singelen «Sex on Fire».

Historie[rediger | rediger kilde]

Jared og Caleb ble født i Tennessee, mens Nathan og Matthew ble født i Oklahoma. Brødrene brukte mye av sin barndom på å reise rundt i SSCS med sin far, en omreisende predikant, og sin mor, Betty-Ann, som underviste dem når de ikke var på skolen. Ifølge musikkmagasinet Rolling Stone, kunne det hele oppsummeres slik: «Mens Ivan Leon holdt prekener i kirker og på vekkelsesmøter gjennom Sydstatene, deltok guttene og ble til tider invitert med på å spille. De ble undervist hjemme eller i små religiøse og konvensjonelle skoler. Bortsett fra en femårlig periode når de bosatte seg i Jackson i Tennessee, tilbrakte brødrene Followill sin barndom med å kjøre gjennom Sydstatene og bodde en uke eller to hvor enn deres far Ivan Leon ble satt opp til å holde preken.»

Selv om det gikk rykter om at deres far Ivan Leon ble fratatt sin stilling i en artikkel i Q Magazine i juli 2007, ble han selv sitert: «Jeg fikk ikke sparken, jeg sa opp.» Etter flere forskjellige jobber flyttet brødrene til Nashville i 1998. De dannet et band i 2000 med deres fetter Matthew. Musikken deres var påvirket av deres religiøse oppvekst og røttene deres fra Sydstatene. Brødrene Nathan og Caleb sang opprinnelig countrymusikk og begynte ikke før senere med å spille rock and roll. De jobbet i kortere perioder med merking og administrasjon av Pistol Creek Productions. For det meste brukte de tiden på å synge på rodeoer. De var også medlemmer av 'The West Tennessee Mass Choir' i en kort periode. Nathan, den eldste av brødrene, tok eksamen på Christian Life Academy (en privat skole som nå er lagt ned) i Henderson i Tennessee. Caleb brøt studiene på andre året for å fortsette med countrymusikk.

Da de holdt på å signere kontrakt med Rca, ble de introdusert for en låtskriver/produsent fra Nashville, Angelo Petraglia, som tidligere hadde arbeidet med artister som Brooks & Dunn, Trisha Yearwood og Martina McBride. Petraglia skulle vise seg å bli meget viktig for bandet ved å få dem til å bevege seg over i en mer rock-orientert retning og ved å skrive flere av sangene deres i samarbeid med dem. «Jeg forandra de fyrene til Rolling Stones og mye av det eldre innenfor rå rock and roll,» sa han. Caleb, hvis første navn er Anthony, er kjent som «Tony» for resten av bandet og blant hans nærmeste venner.

I et intervju nevnte Caleb Followill The Rolling Stones, Neil Young og Bob Dylan som noen av bandets tidlige innflytelser. Caleb røpet også at «...på grunn av hvordan vi [medlemmene av bandet] vokste opp, ble vi virkelig avskjermet fra musikk og vi visste egentlig ikke så mye om det..» og fortsatte med å si at de mest betydningsfulle musikalske innflytelsene bare hadde vært i løpet av de siste årene.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Til dags dato har Kings of Leon solgt anslagsvis 28 millioner over hele verden av alle de tre albumene Youth and Young Manhood, Aha Shake Heartbreak og Because of the Times. Dermed ble de en av de mest vellykkede suksessene av nye band som hadde gått på scenen på flere tiår, og med Kings of Leons fjerde album, Only by the Night fulgte mer suksess.

Holy Roller Novocaine og Youth and Young Manhood[rediger | rediger kilde]

Kings of Leons første utgivelse, EP-en The Holy Roller Novocaine EP kom ut i 2003. Fire av dets fem sanger ville senere bli utgitt på albumet Youth and Young Manhood, der sangene «California Waiting» og «Wasted Time» ble spilt inn på nytt i andre versjoner. EP-en inneholdt også en annen versjon av «Wicker Chair». Alle sangene ble skrevet sammen med Petraglia.

Deres debutalbum Youth and Young Manhood gav dem berømmelse, spesielt utenfor USA hvor de ble kalt en av de drivende kreftene bak den såkalte nye «rock-revolusjonen» av den europeiske pressen. Deres omdømme fortsatte å vokse da de ble valgt ut av populære rock-band som The Strokes og U2 til å turnere med dem. Ifølge Jared ble tittelen på albumet hentet fra deres fars bibel. Alle sangene ble igjen skrevet sammen med Petraglia, som også medvirket med gitar og produserte albumet med Ethan Johns. Sangene «Molly's Chambers», «Red Morning Light», og «Holy Roller Novocaine» ble brukt i flere ulike videospill, filmer og i TV-reklamer. Den første singelen, «Molly's Chambers» ble en stor slager utenfor USA.

Aha Shake Heartbreak[rediger | rediger kilde]

Bandets andre album, Aha Shake Heartbreak ble utgitt i Storbritannia i oktober 2004 og i USA i februar 2005. Deres første album var inspirert av sydstatlig garasje-rock, og dette albumet ble utgitt til verdenskjent omtale og utvidet bandets publikum i både hjemlandet og resten av verden. «The Bucket», «Four Kicks» og «King of the Rodeo» ble alle utgitt som singler, med «The Bucket» som Topp 20-hit i Storbritannia. Bandet mottok også hyllester fra flere andre artister, som Isaac Brock fra Modest Mouse, Noel Gallagher fra Oasis, Eddie Vedder fra Pearl Jam og Bob Dylan. Bandet turnerte med Pearl Jam og Bob Dylan i store deler av 2005 og 2006.

Because of the Times[rediger | rediger kilde]

I mars 2006 ble det offentliggjort av NME at Kings of Leon var tilbake i studio, i full gang med sitt tredje album. Trommeslageren Nathan Followill fortalte NME.COM: «Dæven, vi sitter på en haug med sanger akkurat nå som vi skulle ønske vi kunne la verden få høre!» Bandets tredje album fikk navnet Because of the Times, som muligens var en referanse til en stor konferanse med UPC-ministere med samme navn i Alexandria i Louisiana, som brødrene ofte var med på.

Albumet ble utgitt 2. april 2007 i Storbritannia, og en dag senere i USA til så å si universal lovprisning. NME sa at albumet «fastslo Kings of Leon som et av de største amerikanske bandene av vår tid» og Entertainment Weekly kalte Because of the Times «en episk storfilm av en CD og det beste hittil». En annen anmelder beskrev albumet som «et velutført album med utrolig skjønnhet og velkjent, elskelig oppbygging. Kings of Leon modner vidunderlig og med tålmodighet, uten å tvinge på verken musikalsk eller lyrisk så det ikke lyder naturlig.»

Etter at albumet var gitt ut, måtte Ed O'Brien fra Radiohead innrømme at han var en fan av dem, og la dem til i lista av Radioheads favoritter. Han sa : «Jeg blir ikke sjalu når jeg ser andre band, men når jeg ser dem tenker jeg, 'Dæven, jeg skulle ønske jeg var med i det bandet'. De er unge... de minner meg om... the Bunnymen eller noe sånt. De vokser, de utvikler seg… De spiller fantastisk, og trommeslageren, han er fantastisk. De er alle gode, men han er virkelig spesiell.» Det kom inn på 25.-plass i USA og 1.-plass i Storbritannia hvor det ble solgt tilnærmet 70 000 utgaver i den første uka etter utgivelsen. Albumet ble presentert av singelen «On Call», som ble en stor slager i England. For mange fans av gruppas tidligere album ble albumet en skuffelse da bandet hadde latt mye av dets morsomme, skitne, sydstat-gjennomsyrede arroganse være ute til fordel for en mer moden og finpusset stil. Dette stoppet i midlertidig ikke albumet fra å, ble det hevdet, bli bandet mest suksessfulle kommersielle og avgjørende utgivelse. Andre singler fra albumet inkluderer sangen «Fans» og «Charmer».

Only by the Night: 2008-2009[rediger | rediger kilde]

Etter å ha spilt inn stort sett gjennom hele 2008, utga «the all American long haired rockers» (The Times), deres fjerde studioalbum Only by the Night den 19. september. Albumet gled rett inn i Storbritannias hitliste og forble der i enda en uke. Only by the Night hadde også øverste plass på hitlistene i to uker i 2009, en av dem rett etter BRIT Awards. I USA nådde albumet opp til femteplass i Billboard Charts. Mottakelsen av albumet har vært det mest omdiskuterte hittil, med den britiske pressen som har gitt albumet oppglødde anmeldelser. Q Magazine kåret Only by the Night til årets album i 2008. I USA var reaksjonene mer sprikende. Spin, Rolling Stone og Allmusic ga albumet positive anmeldelser, mens Pitchfork Media ga albumet terningkast to. Albumet ble kjent som Storbritannias tredje bestselgende album i 2008, og det best selgende albumet i 2008 i Australia.

Australia bekrefter almbumets popularitet med fire låter som ble stemt frem til verdens mest nedlastede via nett gjennom Triple J Hottest 100. «Crawl» kom på 70.-plass, «Closer» på 24.-plass og «Use Somebody» på tredjeplass. Deres største suksess fra Only by the Night var «Sex on Fire» som ble stemt fram som nummer en i 2008 Triple J Hottest 100-avstemningen.

Det var også denne sangen som ga bandet en Grammy Award på den 51. Grammy Award-utdelingen som ble holdt på Staples Center i Los Angeles i California 8. februar 2009. De vant prisen for det beste internasjonale bandet på Brit Awards i 2009. På denne seremonien fremførte de også «Use Somebody».

Kings of Leon fremførte også «Sound Relief», på en veldedighetskonsert for Victorian Bushfire Crisis 14. mars 2009. Sangen «Crawl» fra dette albumet ble gjort tilgjengelig til gratis nedlastning på bandets hjemmeside 28 juli. «Sex on Fire» ble deretter utgitt som singel for nedlastning i Storbritannia 8. september. Låta ble deres mest suksessfulle da det nådde førsteplass på hitlistene i både Storbritannaia og Irland. Det var også deres første sang som nådde hitlistene i Billboard Hot Modern Rock.

Den andre singelen fra albumet som oppnådde suksess da albumet ble utgitt 8. desember 2008 var «Use Somebody». Denne fikk verdensomspennende lovprising fra Gena, akkurat som i UK Singles Chart, denne gangen som nummer to, og nådde også til topp ti i Australia, Irland og New Zealand.

Den tredje og fjerde singelen ble «Revelry» og «Notion». «Notion» nådde 24.-plass på de belgiske hitlistene og «Revelry» kom på 19.-plass i New Zealand. Bandet turnerte i Australia i mars 2009, i Perth, Melborne, Sydney og Adelaide, og var også innom New Zealand.

I 2009 var bandet et av hovednavnene på flere musikkfestivaler, inklusive Reading & Leeds, Rock Werchter, Oxegen, T In The Park, Gurtenfestival og Open'er Festival i Europa, sammen med Sasquatch, Lollapalooza og Austin City Limits i USA. 22. juli 2009 ble det opplyst at bandets siste album hadde solgt til platina i USA av RIAA for å ha solgt en million utgaver.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Album[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ omhof.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]