Ryan Adams

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ryan Adams
FødtDavid Ryan Adams
5. nov. 1974[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (49 år)
Jacksonville
BeskjeftigelseSanger, sanger og låtskriver, gitarist, musiker, låtskriver Rediger på Wikidata
Utdannet vedJacksonville High School
EktefelleMandy Moore (20092016)
Partner(e)Leona Næss
NasjonalitetUSA
Musikalsk karriere
SjangerRock, countrymusikk
InstrumentGitar, vokal, piano, munnspill
Aktive år1990
PlateselskapBloodshot Records
Nettstedhttp://www.ryan-adams.com, http://ryanadamsofficial.com
IMDbIMDb

Ryan Adams live i Commodore Ballroom i Vancouver, Canada.

David Ryan Adams (født 5. november 1974) er en amerikansk sanger/låtskriver fra Jacksonville, Nord-Carolina. I 1994 startet han bandet Whiskeytown, som ble oppløst i 1999.

Adams er kjent for å gi ut nye album svært ofte. Enkelte kritiske røster har hevdet at han gir ut alt han skriver. Siden 2000 har han gitt ut hele ni album. Han har også produsert et album av Jesse Malin, og bidratt på albumene til Beth Orton og Counting Crows. Han har vært sammen med Leona Næss, Carrie Hamilton, Parker Posey og Mandy Moore, spilt med Elton John, Willie Nelson og Toots & the Maytals, og dessuten gitt ut et punkalbum med Malin under navnet The Finger.

Whiskeytown[rediger | rediger kilde]

Adams startet som punker i bandet The Patty Duke Syndrome. De ga ut en split-7" sammen med bandet GlamourPuss i 1994. I Whiskeytown-sangen «Faithless Street» synger Adams det følgende:

«So I started this damn country band
Cause punk rock was too hard to sing.»

Whiskeytown var en del av den blomstrende alternativ country-bevegelsen, som kan spores tilbake til artister som Gram Parsons. Bandet ble etterhvert det mest berømte i denne sjangeren, spesielt med utgivelsen av andrealbumet, Stranger's Almanac. Å være medlem i et band var krevende for Adams' kreativitet – det eneste medlemmet som tolererte Adams hele perioden var Caitlin Cary; de andre kom og gikk i rask rekkefølge. Deres siste album, Pneumonia, ble ikke utgitt før i 2001, etter at Adams hadde startet solokarrieren sin. Det var på grunn av rettslige problemer.

Solokarrieren[rediger | rediger kilde]

Adams solodebuterte i 2000 med det David Rawlins-produserte «slå opp»-albumet Heartbreaker. Emmylou Harris sang i bakgrunnen på «Oh My Sweet Carolina», etter manges mening den beste sangen på albumet, og kanskje en av de beste alternative country-låten noensinne. Albumet fikk gode kritikker, men ble ingen publikumssuksess.

I 2001 ga han ut Gold, et uberegnelig seksten-sangers album med en bonus-CD som inneholdt fem sanger. Han beveget seg mer inn i rocketerritoriet, men med bena fortsatt plantet i alternativ country-verdenen. 7. september 2001 laget han en video til sangen «New York, New York». Den viste Adams i forgrunnen, med New York og World Trade Center i bakgrunnen. Med teksten «I still love you, New York» ble den en øyeblikkelig slager på MTV i dagene etter terrorangrepet 11. september 2001.

Etter dette har han gitt ut flere album, som alle har hatt suksess, uten at han har fått noen hits. Adams ble nominert til Grammy for coveren av Oasis' «Wonderwall», fra Love is Hell Pt. 1, men han vant ikke. Cold Roses, som kom ut 3. mai 2005, ble utgitt under navnet Ryan Adams and The Cardinals, og er et dobbelt-album. Samme år gav han ut de to albumene Jacksonville City Nights og 29.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Etter årstall står høyeste plassering på albumlisten VG-lista Topp 40.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 28. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id adams-ryan[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Discogs, Discogs artist-ID 83087, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6p27xz3, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]