Beck

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Beck
Bek David Campbell[1][2]
FødtBek David Campbell
8. juli 1970[3][4][5]Rediger på Wikidata (53 år)
Los Angeles[6]
BeskjeftigelseSanger, gateartist, komponist, gitarist, plateprodusent, banjospiller, sanger og låtskriver, produsent Rediger på Wikidata
EktefelleMarissa Ribisi (20042019)
FarDavid Campbell
MorBibbe Hansen
NasjonalitetUSA
UtmerkelserGrammy Award for Album of the Year (2015) (for: Morning Phase)
Grammy Award
Musikalsk karriere
SjangerAlternative rock
Indie rock
Lo-fi
Anti-folk
Eksperimental rock
InstrumentVokalist, gitar, Keyboard, Bass, trommer, harmonica, percussion, sitar, banjo
Aktive år1988 – d.d.
PlateselskapDGC
Interscope
Geffen
XL
Bong Load
Nettstedwww.beck.com
IMDbIMDb
Notable instrument(er)
1962 Vintage Silvertone Danelectro[7]
Signatur
Becks signatur

Beck

Beck Hansen (født Bek David Campbell, 8. juli 1970) er en amerikansk musiker, låtskriver og multi-instrumentalist. Han er gift med Marissa Ribisi, og sammen fikk de i 2004 sønnen Cosimo Henri Hansen.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Beck Hansen ble født i Los Angeles, California. Foreldrene var David Campbell, musiker og scientolog, og Bibbe Hansen, en billedkunstner av halvt norsk og litt svensk og litt jødisk opphav, også hun scientolog. Da foreldrene ble separert ble Beck boende med sin mor og sin bror i Los Angeles. Der ble han inspirert byens musikalske mangfold – alt fra hiphop til latinomusikk – og morens kunstnermiljø. Denne inspirasjonen vises godt i musikken hans senere. Han hadde ikke mange venner som barn, noe som ga ham god tid til å utvikle sitt musikalske talent.

Becks musikk er en kollasj av musikkstiler, med ironiske tekster og et postmoderne arrangement med sampling, trommemaskiner, live instrumentering og bruk av lydeffekter. Han eksperimenterer gjerne med sjangre og har en til tider absurd, frittflytende lyrisk stil. Musikken hans kan neppe settes i bås, og han ble gjerne beskrevet som totalt original da musikken hans ble sluppet løs på publikum på midten av 90-tallet. Til tross for sin individualitet må Becks musikk sies å være et produkt av 90-tallet, påvirkning fra både hiphop, indie- og undergrunnsrock og elektronisk musikk skinner ofte gjennom.

Etter å ha hoppet av high school på midten av 80-tallet reiste han rundt i verden. Han fortsatte å utvikle talentet sitt, blant annet ved å prøve seg som gatemusikant. Han tilbrakte også en periode i Tyskland med sin morfar, fluxuskunstneren Al Hansen.

Beck reiste tilbake i Los Angeles på begynnelsen av 90-tallet, blakk, men motivert. For å klare seg tok han forskjellige strøjobber, og i en periode bodde han til og med i et skur. Han fortsatte likevel stadig å utvikle musikken sin.

Etter en del minneverdige opptredener på diverse småklubber ble han oppdaget av Bong Load Custom Records. Da "Loser" ble gitt ut på en 12" vinyl i 1993 ble den kun presset i 500 eksemplarer. Sensasjonen den skapte på alternative radiostasjoner førte til en vill budrunde blant plateselskaper som ville sikre seg Beck. Han valgte til slutt Geffen Records, som ville tillate ham utgivelser på uavhengige plateselskaper selv mens han var under kontrakt med dem.

I 1994 kom så den offisielle debuten på Geffen Records med albumet Mellow Gold. Det ble straks en kommersiell suksess. Beck ga samtidig ut Stereopathetic Soulmanure på Flipside og One Foot in the Grave på det uavhengige K Records. Så, i 1995, la han ut på turne med sin Lollapalooza tour. Noen kritikere stemplet ham fortsatt som en "one-hit wonder", noe som ble bekreftet av et publikum som ikke viste spesielt stor interesse for annet enn hiten "Loser".

I 1996 ble dette stemplet ettertrykkelig fjernet med utgivelsen av Odelay. Den første singelen, Where It's At, fikk mye spilletid på radio, og videoen ble spilt hele tiden på MTV. Albumet fikk topp kritikker i blader som Rolling Stone og vant flere bransjepriser, deriblant to Grammyer. Odelay solgte til dobbel platina.

Beck og Scientologien[rediger | rediger kilde]

Beck har vært involvert i scientologi hele livet, men det er først nylig han har bekreftet det offentlig. Det er uvisst hvordan hans engasjement var på 90-tallet, men det kan virke som han distanserte seg noe.

Navnet hans dukket opp i scientologilitteratur i 2003, han var da både en medlem og en donor. I april 2004 giftet han seg med Marissa Ribisi, også hun andregenerasjons scientolog.

Beck erkjente offentlig sin tilknytning til scientologikirken for første gang i et intervju med New York Times Magazine 6. mars 2005. Ytterligere bekreftelse kom i et intervju i Irish Sunday Tribune i juni 2005, hvor han skal være sitert slik: "Ja, jeg er scientolog. Min far har vært en scientolog i 35 år, så jeg vokste opp i og rundt det." Når han ble spurt om scientologiens kjernetro svarer han heller vagt om området.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Hovedartikkel: Beck Diskografi

Studioalbum[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Beck». TV.com. Arkivert fra originalen 7. mai 2008. Besøkt 25. april 2008. 
  2. ^ «Rocking the Catskills». Jews Rock. Arkivert fra originalen 11. juni 2008. Besøkt 25. april 2008. 
  3. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Beck, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ filmportal.de, Filmportal-ID a860575f83a24e908554c08d86389755, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 10. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ «Silvertone Model: 1449». Vintage Silverstones. Besøkt 25. april 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]