Jamestown (St. Helena)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jamestown
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Oversjøisk territoriumSt. Helena, Ascension og Tristan da Cunhas flagg St. Helena, Ascension og Tristan da Cunha
ØySt. Helena
StatusBy (city) og hovedstad
Grunnlagt1659
Oppkalt etterJakob II av England
Areal3,6 km²
Befolkning714 (2008)
Bef.tetthet198,33 innb./km²
Posisjonskart
Jamestown
Kart
Jamestown
15°55′31″S 5°43′05″V

Jamestown

Jamestown er en havneby og hovedstad på øya St. Helena og de øvrige delene av det britiske oversjøiske territoriet Ascension og Tristan da Cunha. Byen har 714 innbyggere (2008).

Byen[rediger | rediger kilde]

Byen ligger i bunnen av en dyp kløft. Denne beliggenheten gjør at byen er en del varmere enn resten av øya. Byen er anlagt langs den 2 km lange Main Street, og har mange bygninger som er typiske for britisk kolonistil.

Via ei steintrapp som kalles Jakobs stige (Jacob's Ladder) kan en via 699 trappetrinn nå høyden Ladder Hill overfor byen. Trappa og vakttårnet på toppen ble bygget i 1829. En ny bydel som kalles Half Tree Hollow ligger også oppe på Ladder Hill.

Rett sør for byen ligger Plantation House (guvernørens bolig) og kirken Cathedral of St. Paul's. Ca 6 km sørvest ligger Longwood House der Napoleon I bodde fra 1815 til sin død i 1821.

Historie[rediger | rediger kilde]

Jamestown i 1794

Jamestown ble grunnlagt i 1659 av Det britiske ostindiske kompani og oppkalt etter James, Hertugen av York, senere kong James III av Storbritannia. På det stedet hvor byen er i dag, lå det opprinnelig et fort med navn Castle of St. John. Fortet ble satt opp på kun en måned og etter at det var ferdigstilt, ble det raskt mye bebyggelse i dalen som byen i dag ligger i enden av. Da det britiske monarkiet ble gjenopprettet i 1660 ble dette fortet gitt et nytt navn, James' fort. Dalen fikk navnet James Vally og bebyggelsen som lå rund det nynavnede James' fort fikk navnet Jamestown. Mellom januar og mai 1673 var øyen kontrollert av Det nederlandske ostindiske kompani. Fortet var derfor under nederlandsk herredømme, men etter korte og små sammenstøt mellom nederlandske og britiske soldater i mai 1673, tok britiske styrker over både fortet, byen og øya St. Helena. Dette resulterte også i forsterkinger fra Det britiske ostindiske kompani og fortet ble meget godt befestet. Siden denne konfrontasjonen har øya vært under kontinuerlig britisk kontroll.

På starten av 1700-tallet ble det virkelig fart i oppbyggingen av Jamestown. Ettersom kløften byen ligger i er trang ble man nødt til å bygge oppover langs dalbunnen, mens de bratte og stenete skrentene som omkranser byen er uegnet som byggegrunn.

St. James kirken i Jamestown

Ettersom byen har hatt særdeles liten innblanding av andre enn briter, har byen klart å ta vare på den koloniale britiske arkitekturen som var meget utbredt i britiske kolonier på 16- og 1700-tallet. I den eldste delen av Jamestown er derfor mange av bygningene fredet og deler av gamlebyen står på UNESCO sin liste over verdensarv. Den gamle steinkirken fra 1774 (St. James kirke) er også fredet. I 1829 ble den ikoniske trappen, Jacobs trapp, bygget for å binde sammen Jamestown med bebyggelsen på Ladder Hill. Trappen har 699 trinn og er i dag en populær turistattraksjon. I denne trappen arrangeres det også hvert år et løp, hvor flere løpere fra mange nasjoner deltar.

Ettersom Jamestown er St. Helenas eneste havneby er det også den eneste forbindelsen øya har til resten av verden. Større skip, både postskip og turistskip må legge til utenfor selve havnen og last og passasjerer transporteres inn til kai med mindre båter, lektere eller prammer. Ettersom sjøfart har vært St. Helenas eneste forbindelse med omverdenen ligger det også et museum her, Museum of Saint Helena, som tar for seg skipsfart til øya. Også turisttrafikken som i første rekke er basert på turistattraksjonene knyttet til Napoleon ligger i regionen Longwood går via Jamestown.

Innbyggere[rediger | rediger kilde]

Jamestown sett ovenifra.

I 2008 hadde byen et samlet antall innbyggere på 714, mot 884 ti år før. Denne reduksjonen i antall innbyggere skyldes at Jamestown ikke lenger er det mest befolkede området på øya. Forstaden til Jamestown, Half Tree Hollow, har I det siste gjennomgått en stor utvikling og ny bebyggelse har blitt reist. Derfor har mange av de som bodde I Jamestown før, nå flyttet til Half Tree Hollow. Regionen St. Pauls har også vokst kraftig og med det også fått tilgang av innbyggere som tidligere bodde i Jamestown.

Formell status[rediger | rediger kilde]

Jamestown har formell status som by. Denne statusen fikk Jamestown i 1859, på ordre av dronning Victoria av Storbritannia. Med denne statusen ble det også oppnevnt en ny region som i dag omfatter kun Jamestown og har det fulle navnet: City of James Town. Denne administrative regionen, som er en av totalt åtte på øya, omfatter i tillegg til Jamestown James Bay, Rupert's Bay og Banks Valley Bay, samt mindre deler av James Valley. Bosetningen Haytown som ligger innenfor grensen til Jamestown fikk også bystatus, dog ikke før I 1860 av guvernør Hay. Likevel er byen under administrasjon fra byrådet I Jamestown.

Jamestown, bildet er tatt i 1970

I tillegg til å ha stuas som by er også Jamestown den offisielle hovedstaden, ikke bare for St. Helena, men også Ascension og Tristan da Cunha. Guvernørens residens samt den viktige St. Pauls katedralen ligger ikke i Jamestown, men i regionen St. Paul. Likevel ligger de øvrige administrative bygningene og de lovgivende organene har sete i Jamestown.

Klima[rediger | rediger kilde]

Jamestown ligger i et område med et særdeles tørt klima, temperaturene har liten variasjon gjennom store deler av året. Likevel kan det på forskjellige tider av året oppfattes som kjøligere enn det det er, ettersom byen er utsatt for sterke vinder og diverse stormer fra Atlanterhavet. Gjennomsnittlig ligger temperaturen i Jamestown 5 grader høyere enn resten av øya, hele året. Dette har også sammenheng med de store høydeforskjellene på øya.

St. Helenas distrikter, Jamestown ligger nord på øya

Severdigheter i Jamestown[rediger | rediger kilde]

  • Museum of Saint Helena
  • St. James kirke
  • Gamlebyen i Jamestown
  • Jacobs stige

Galleri[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]