Maekel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maekel
إقليم المركزية         ዞባ ማእከል
Iqlim al-Merkezhia      Zoba Maekel
LandEritreas flagg Eritrea
StatusRegion
Adm. senterAsmara
TidssoneEAT
Areal1 092 km²
Befolkning1 053 254 (2011)
Bef.tetthet964,52 innb./km²
Høyde o.h.2 343 meter
Politikk
AdministratorKahsai Ghebrehiwet
Kart
Maekel
15°20′00″N 38°55′00″Ø

Maekel (arabisk: المنطقة المركزية, tigrinya: ዞባ ማእከል, norsk f.eks. «Sentral») er en region i det sentrale Eritrea. Regionen er landet minste, men den tredje mest befolkede. Hovedstaden er Asmara, som også er landets hovedstad. I 2010 hadde 95% av befolkningen har tilgang til rent drikkevann.

Helse[rediger | rediger kilde]

Helsetjenester er betydelig fremmarsj i regionen. Gjennom slik engasjement har antall helseinstitusjoner og kvaliteten på tjenestene blitt enormt forbedret. Helseinstitusjoner som ble begrenset i urbane strøk har til nå blitt distribuert til avsidesliggende områder. Det totale antall helseinstitusjoner har nå økt fra 14 i 1991 til 35 i 2010. Parallelt med en økning i antall helseinstitusjoner, har antallet helse spesialister også steget fra 98 i 1991 til 945 i 2010.

Turisme[rediger | rediger kilde]

Turisme i regionen besitter og man kan se en rekke art deco-bygninger, relikvier som er bevart i sin opprinnelige tilstand, slik som grøfter, graver for soldater, indisk krematorium, damplokomotiver osv. Funn av gamle redskaper og pyntegjenstander i noen steder av Asmara indikerer også at byen var et senter for en tidligere sivilisasjon. I denne forbindelse har omfattende oppgaver også blitt utført mot å skape et levedyktig turisme. En rekke gamle bosetninger har også blitt identifisert i omgivelser av Asmara og forskning har vært gjennomført i de respektive område.

Transport[rediger | rediger kilde]

Kollektivtilbud var på en svært dårlig forfatning i de første årene etter uavhengighet. Det var også knapt noen god infrastructur. Men etter uavhengigheten, har utvidelsen av veinettet, økning av 95 nye bybusser og 75 minibusser og 807 drosjer nesten løst eksisterte underskudd transportering.

Sub-regioner[rediger | rediger kilde]

Regionen er delt inn i fire sub-regioner eller distrikter:

Sub-Regioner
Sub-Region (distrikter) Befolkning Areal Hovedstad Administrator Administrative områder
Asmara 912 000 183 km² Asmara Semere Russom 13 administrative områder
Berikh (distrikt) Berikh Mengsteab Fessehaye 2 administrative områder
Ghala Nefhi (distrikt) Ghala Nefhi Solomon Haile 5 administrative områder
Serejaka (distrikt) Serejaka Tesfahiwet Meresa 4 administrative områder

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]