Bloemfontein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bloemfontein
Mangaung
Parlamentsbygningen i Bloemfontein

Våpen

LandSør-Afrikas flagg Sør-Afrika
ProvinsFreistata
StatusBy (city)
Grunnlagt1846
Oppkalt etterblomst[1]
Postnummer9301
Retningsnummer051
Areal236,17 km²
Befolkning369 568 (2010)
Bef.tetthet1 084,75 innb./km²
Høyde o.h.1 396 meter
Nettsidewww.bloemfontein.co.za
Posisjonskart
Bloemfontein ligger i Sør-Afrika
Bloemfontein
Bloemfontein
Bloemfontein (Sør-Afrika)
Kart
Bloemfontein
29°06′00″S 26°13′00″Ø

Bloemfontein (sotho: Mangaung) er den sjette største byen i republikken Sør-Afrika og hovedstad for provinsen Freistata. Den er også en av Sør-Afrikas tre hovedsteder, ettersom landets høyeste domstol ligger her. Bloemfontein er Sør-Afrikas juridiske hovedstad. De to andre hovedstedene i Sør-Afrika er Cape Town, som er den lovgivende hovedstaden, og Pretoria, som er den administrative hovedstaden.

Navnet er afrikaans og betyr «blomsterkilden». På sotho kalles den Mangaung som betyr «gepardenes by». Byen har også et universitet, grunnlagt 1904, med ca. 20 000 studenter.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den opprinnelige befolkningen i området tilhører san-, griquas- og sotho-stammene. Europeiske innvandrere kom fra rundt 1836, for det meste voortrekker, altså ikke-engelske europeere som var uenige med den britiske politikken i Kappkolonien, særlig avkaffelsen av slaveri.

En lokal farm, opprettet rundt 1840, het Bloemfontein. Byen ble grunnlagt som et engelsk fort i 1846, selv om de fleste europeere i området var boere.

Ved proklamasjonen av republikken Oranjefristaten i 1854 ble Bloemfontein hovedstad og fikk en betydelig utvikling i årene etter det. Mange regjeringsbygninger fra denne tiden er ennå å finne i byen. En jernbanelinje ble bygget i 1890 for å forbinde Bloemfontein med Cape Town. Under den andre boerkrigen ble byen okkupert av britene den 13. mars 1900. Ti år senere ble byen del av Den sørafrikanske union, og Bloemfontein ble den juridiske hovedstaden.

Fotball-VM 2010[rediger | rediger kilde]

I 2010 bruktes Free State Stadium til VM i fotball. Fem gruppespillkamper og en åttendedelsfinale ble spilt her. Den historiske åttendedelsfinale der Tyskland slo England 4–1 ble spilt her.

Kjente personer fra Bloemfontein[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]