Den eritreisk-ortodokse kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den eritreisk-ortodokse kirke
HovedgrenOrientalsk-ortodokse kirker
GrunnleggerEtablert av evangelisten Markus i Egypt i år 42 e.Kr.
Utgått fraDen etiopisk-ortodokse kirke
Ledertitteleritreisk-ortodoks patriark
Antall medlemmer3 030 000 (ukjent)[1]
LandEritrea
HovedkontorEnda Mariam Ortodokse Kirke
MedlemskapKirkenes Verdensråd
Nettstedtewahdo.org

Den eritreisk-ortodokse kirke (egenbetegnelse: den eritreisk-ortodokse tewahedokirke) er en av de orientalsk-ortodokse kirker som følger den aleksandrinske ritus. Den anslås å ha rundt to millioner medlemmer, hovedsakelig i Eritrea, der knapp halvparten av befolkningen er eritreisk-ortodoks. Kirken bruker tradisjonelt ge'ez som liturgisk språk. Gudstjenestene holdes nå likevel mest på lokale språk. Kirken ledes av patriarken av Eritrea med sete i Asmara.

Den eritreisk-ortodokse kirke er et av fire trossamfunn som er lovlig i Eritrea (de tre andre er islam, katolisisme og protestantisme). Men også disse opplever kontroll og undertrykkelse fra regjeringen.

Kirken er organisert i elleve bispedømmer, hvorav ni ligger i Eritrea, én tar seg av den europeiske diasporaen og én ligger i USA.

Navnet tewahedo («enhet»), som inngår i kirkens offisielle navn, gjelder læren om at Jesus kun har én natur (jf. monofysittisme). Denne læren ble avvist på konsilet i Kalkedon i 451, noe som skapte splittelsen mellom de orientalsk-ortodokse og de kalkedonske kirkene (dagens katolske, ortodokse og protestantiske kirker), som aksepterte læren om Kristi to naturer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kirken fikk sin autokefali i 1998, og er således den yngste av de orientalsk-ortodokse kirkene. Som trossamfunn er den imidlertid mye eldre, fordi den har eksistert helt siden kristendommen ble statsreligion i kongeriket Aksum i begynnelsen av 300-tallet. Frem til 1959 var den eritreiske kirke en del av den koptisk-ortodokse kirke, dvs. underlagt paven av Alexandria og patriarken av hele Afrika. 1959 ble den etiopisk-ortodokse kirke grunnlagt og fikk sin egen patriark. Etter Eritreas nasjonale frigjøring fra Etiopia ønsket også den eritreiske kirke selvstendighet. Erkebiskopen av Asmara, Abune Philipos, begynte å forhandle om autokefali med den etiopisk- og koptisk-ortodokse patriarken i 1993. Da begge kirkene samtykket, ble Philipos i 1998 viet til patriark av Eritrea gjennom patriark Shenouda III av Alexandria.

Philipos ble etterfulgt av patriark Abune Yaqob i 2002, også han hadde først vært erkebiskop i den etiopisk-ortodokse kirken. I 2004 ble Abune Antonios ordinert til kirkens tredje patriark. Han har markert seg som en uredd talsmann mot regjeringens forsøk på å ta kontroll over kirken. I januar 2006 ble Abune Antonios satt i husarrest av regjeringen og erklært for avsatt. Regjeringen oppnevnte Abune Dioskoros som ny patriark. Han ble godkjent av den eritreisk-ortodokse synoden i 2007. De resterende orientalsk-ortodokse kirken (og bl.a. den katolske) anser derimot avsettelsen av Antonios som ikke-kanonisk og godtar ikke Dioskoros som rettmessig patriark.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]