Jorden rundt på 80 dager (2004)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jorden rundt på 80 dager
Generell informasjon
Utgivelsesår
  • 13. juni 2004 (2004-06-13) (Los Angeles, California)
  • 16. juni 2004 (2004-06-16) (United States)
Prod.landUSA
Lengde120[1] min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørFrank Coraci
ProdusentBill Badalato
Hal Lieberman
Basert påJorden rundt på 80 dager av Jules Verne
MusikkTrevor Jones
David A. Stewart
SjeffotografPhil Meheux
KlippTom Lewis
Foran kamera
MedvirkendeJackie Chan
Steve Coogan
Cécile de France
Annen informasjon
Budsjett110 millioner dollar[1]
Totalomsetning72 178 895 dollar[1]
Prod.selskapWalt Disney Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Jorden rundt på 80 dager (orgnialtittel: Around the World in 80 Days) er en amerikansk komedie og eventyrfilm, basert på Jules Vernes roman med samme navn. Skuespillere som Jackie Chan, Steve Coogan og Cécile de France er med i flimen. Filmens handling er satt til 1800-tallets Storbritannia og Phileas Fogg (Steve Coogan), som er en eksentrisk oppfinner. Hans mål om å reise jorden rundt på 80 dager. På turen får han med seg sin kinesiske tjener, Passepartout (Jackie Chan).

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Lau Xing (spilt av Jackie Chan) forsøker å rane Bank of England i år 1890. For å komme seg unna politiet kommer Xing i kontakt med Phileas Fogg (spilt av Steve Coogan) en eksentrisk oppfinner - og han tar pseudonymet Passepartout. Phileas forsøker å bryte en hastighetsbarriere på 50 km / t. Han lykkes ved hjelp av Passepartout, og de reiser til Royal Academy of Science. Der blir Fogg fornærmet av de andre "strålende oppfinnerne" særlig Lord Kelvin (spilt av Jim Broadbent) som mener at alt som er verdt å oppdage allerede har blitt oppdaget.

Phileas blir presset til å vedde på at han klarer å reise verden rundt i løpet av bare 80 dager. Hvis han vinner, blir han vitenskapsminister istedenfor Lord Kelvin. Hvis ikke, skal Fogg ødelegge sitt eget laboratorium, og aldri forsøke å finne på noe mer. Phileas og Xing starter reisen rundt om i verden, tar en vogn og forlater London etter en konfrontasjon med inspektør Fix (spilt av Ewen Bremner) en korrupt politi-etterforsker ansatt av Lord Kelvin for å stoppe dem. Passepartout og Phileas reiser til Paris, Frankrike hvor de reiser videre med en luftballong.

Med Orientekspressen reiser de til Tyrkia, før de kommer seg videre til Kina og til den lille landsbyen hvor "Passepartout" opprinnelig kommer fra. Så forsøker de å reise videre til San Francisco og New York City. De går om bord på et gammelt skip, og Phileas overbeviser kapteinen om å la ham bygge et fly av skipets gamle treverk i bytte mot et nytt skip. Phileas bygger flyet samtidig som skipets mannskap bygger en katapult for å skyte flyet opp i himmelen. De kommer helt frem til London, hvor maskinen faller fra hverandre og de krasjer rett foran Royal Academy. Men Lord Kelvin sender politiet for å arrestere Passepartout og Phileas for å ha ranet Bank of England, og planlegger dermed å hindre dem i å komme seg inn på akademiet og vinne veddemålet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «Around the World in 80 Days (2004)». Box Office Mojo. Besøkt 29. oktober 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]