Eraser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eraser
Generell informasjon
SjangerAction / Thriller
Utgivelsesår1996
Prod.landUSA
Lengde1 t. 55 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense18 (Norge)
Bak kamera
RegiChuck Russell
ProdusentAnne Kopelson
Arnold Kopelson
ManusforfatterTony Puryear
Walon Green
Michael S. Chernuchin
MusikkAlan Silvestri
SjeffotografAdam Greenberg
KlippMichael Tronick
Foran kamera
Hovedrolle(r)Arnold Schwarzenegger
BirollerJames Caan
Vanessa Williams
James Coburn
Robert Pastorelli
Annen informasjon
BudsjettUSD 100 millioner
Prod.selskapWarner Bros. Pictures
Kopelson Entertainment
Premiere11. juni 1996 (Hollywood)
16. august 1996 (Norge)
Eksterne lenker

Eraser er en amerikansk actionthriller fra 1996 regissert av Chuck Russell. Filmen handler om en US Marshal som får i oppdrag å beskytte en ung kvinne som har arbeidet for en korrupt våpenprodusent. Begge dras inn i en konspirasjon som har forgreninger langt oppe i regjeringen. Hovedrollen spilles av Arnold Schwarzenegger, mens sentrale biroller spilles av James Caan, Vanessa Williams og James Coburn.

Eraser ble en publikumssuksess, men fikk blandet mottakelse av filmkritikerne.

Handling[rediger | rediger kilde]

John «Eraser» Kruger er en US Marshal som jobber for vitnebeskyttelsesprogrammet WitSec, hvor han har som oppgave å utslette og opprette ny identitet til viktige nøkkelvitner i forkant av alvorlige rettssaker.

Lee Cullen jobber for en høyteknologisk våpenprodusent som har planer om å selge høyhastighetsvåpen til mafialignende karteller utenfor USA. Hun akter å avsløre det ulovlige salget, men blir avslørt like etter hun har kopiert disketter med avslørende materiale. Hun klarer imidlertid å flykte og John Kruger får derfor i oppgave å få hennes identitet til å forsvinne. Oppdraget lykkes, men etterhvert viser det seg at noen i WitSec er korrupt og dermed blir hennes nye identitet avslørt. Etter et voldsomt anslag mot hennes hjem tvinges Kruger til å ta med seg Cullen til en ny lokasjon. Han aner at noe ikke stemmer og forteller derfor ingen andre hvor hun befinner seg. Oppgaven med å holde henne i live før rettssaken visere seg å bli meget tøff og vanskelig. Det viser seg også at våpenfirmaet har kontakter høyt oppe i politikken.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Popularitet og økonomi[rediger | rediger kilde]

Eraser ble en stor publikumssuksess. Den innbragte $242 millioner på verdensbasis, hvorav $101 millioner i USA.[1] Den havnet på 11. plass over mest innbringende filmen på verdensbasis i 1996[2] og på 14. plass i USA.[3]

Produksjonskostnadene var på ca $100 millioner.[1]

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

Filmen fikk forholdsvis dårlig mottakelse av de amerikanske anmelderne, noe som gjenspeiles i at den har fått 35 % på Rotten Tomatoes.[4] Den fikk bra mottakelse fra de amerikanske filmkritikerne Roger Ebert og Leonard Maltin, som begge gav tre av fire stjerner.[5][6]

Dagbladets anmelder gav den terningkast fem og skrev: «I «Eraser» - «Utsletteren» - er vår venn Arnold Schwarzenegger FBI-agenten John Kruger med lisens til det aller meste, i en historie som også driver mild gjøn med Arnie-imaget som udrepelig supermann. Dette sammen med noen virkelig gode stunts i alle obligatoriske drønn, skuddserier og pyrotekniske flammekast, gjør «Eraser» til en av de bedre Arnolder».[7] VGs anmelder gav den terning fire og skrev: «Et par suverene overdrivelser til tross: «Eraser» er en god, meget underholdende og ganske spennende film i sin genre».[8] CINERAMAs anmelder gav den noe hardere medfart og endte opp på terningkast tre. Anmelderen skrev: «"Eraser" er nok en actionfilm, egentlig ganske kjedelig, men den klarer å holde deg foran skjermen i snaue to timer».[9]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Eraser (1996) - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com. Besøkt 27. juli 2019. 
  2. ^ «Top 1996 Movies at the Worldwide Box Office». The Numbers. Besøkt 10. januar 2020. 
  3. ^ «Top 1996 Movies at the Domestic Box Office». The Numbers. Besøkt 10. januar 2020. 
  4. ^ «Eraser (1996)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 27. juli 2019. 
  5. ^ Ebert, Roger. «Eraser Movie Review & Film Summary (1996) | Roger Ebert». www.rogerebert.com (engelsk). Besøkt 27. juli 2019. 
  6. ^ Maltin, Leonard (2. september 2014). Leonard Maltin's 2015 Movie Guide (engelsk). Penguin. ISBN 9780698183612. 
  7. ^ Dagbladet - Muskel-Arnold svikter ikke! (16.8.1996)
  8. ^ VG, 16.08.1996 - Side: 53
  9. ^ «Filmguiden CINERAMA.no - DVD: Eraser (1996) - anmeldelse». cinerama.no. 4. juli 1999. Arkivert fra originalen 24. januar 2010. Besøkt 10. januar 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]