Hopp til innhold

Tilbakekallingsvalg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Artikkelen inngår i serien om

Valg

Norsk stemmeurne
Grunnleggende

Representativt demokrati

Valgkrets

Stemmerett  · Stemmeplikt

Tilbakekallingsvalg

Valgordning

Direkte valg

Indirekte valg  · Valgkollegium

Flertallsvalg

Personvalg

Forholdstallsvalg

Sainte-Laguës metode

Listevalg

Preferansevalg

Kumulasjon

Sperregrense

Utjevningsmandat

Overskuddsmandat

Tilbakekallingsvalg (engelsk: recall election) er en form for folkeavstemning hvor innbyggere kan stemme over hvorvidt en valgt politiker eller embetsmann skal miste jobben. For at et tilbakekallingsvalg skal holdes må et visst antall av innbyggerne ønske det. Dette skjer oftest gjennom underskriftskampanjer. Valgformen er mest kjent i USA, men finnes også i Canada, Sveits, Peru, Filippinene og Venezuela.

Tilbakekallingsvalg forekom allerede i det gamle Athen.[1] Blant de mest kjente tilfellene i nyere tid, er tilbakekallingsvalget av Californias guvernør Gray Davis i 2003, og det mislykkede tilbakekallingsvalget av Venezuelas president Hugo Chávez i 2004. I Davis' tilfelle var det samlet inn 1 356 408 gyldige underskrifter for et tilbakekallingsvalg. Kravet var litt under 900 000 stemmer. I selve valget stemte 55% av 9,5 millioner stemmende at Davis ikke fikk beholde jobben. 44,6% ønsket at han ikke skulle tilbakekalles. I det samme valget ble Arnold Schwarzenegger valgt til ny guvernør.

For å tilbakekalle Hugo Chávez måtte det samles inn rundt 2,4 millioner underskrifter. Etter en lang prosess og flere rettssaker hvor underskriftenes validitet ble vurdert ble det til slutt avholdt et valg. I valget stemte 58% nei til tilbakekalling av presidenten.

I 2012 ble det reist krav om tilbakekallingsvalg på guvernør Scott Walker i Wisconsin.[2] Republikaneren Walker vant valget som ble avholdt 5. juni 2012 med 53,2 % av stemmene mens Demokratenes utfordrer Tom Barrett fikk 46,3 %.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]