Sabotage (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sabotage
Generell informasjon
SjangerAction
Thriller
Drama
Utgivelsesår2014
Prod.landUSA
Lengde109 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiDavid Ayer
ProdusentDavid Ayer
Bill Block
Paul Hanson
Palak Patel
Joe Roth
Albert S. Ruddy
Ethan Smith
Skip Woods
ManusforfatterSkip Woods
David Ayer
MusikkDavid Sardy
SjeffotografBruce McCleery
KlippDody Dorn
Foran kamera
MedvirkendeArnold Schwarzenegger
Sam Worthington
Olivia Williams
Terrence Howard
Joe Manganiello
Josh Holloway
Mireille Enos
Annen informasjon
Filmformat1,85:1
Prod.selskapOpen Road Films
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Sabotage er en amerikansk actionthriller fra 2014.

Filmen er skrevet og regissert av David Ayer, medskrevet av Skip Woods, og har Arnold Schwarzenegger i hovedrollen. Filmen hadde premiere i USA den 28. mars 2014.

Handling[rediger | rediger kilde]

John «Breacher» Wharton (spilt av Arnold Schwarzenegger) er leder for en spesial-gruppe innenfor Drug Enforcement Administration, som består av James Murray, Monsters kone Lizzy Murray, Joe Philips, Julius Edmonds, Eddie Jordan, Tom Roberts, Bryce McNeely og Smoke Jennings. Under et raid mot et lager eid av et kriminelt meksikansk syndikat blir Smoke drept. Men resten av teamet får tak i 10 millioner dollar i narkotika-penger, og de gjemmer alle pengene i et kloakkanlegg samtidig som de ødelegger resten av lageret med eksplosiver for å dekke over alle sporene etter dem. Men alle pengene forsvinner, og deres overordnede Floyd Demel (spilt av Martin Donovan) suspenderer deretter hele laget - samtidig som DEA skal etterforske gruppen for å ha begått tyveriet.

Men etter flere måneder, uten noen tilståelser fra lag-medlemmene eller bevis på deres deltakelse i tyveriet, blir hele laget gjen-innsatt. Tom Roberts blir myrdet kort tid senere, etter at en uidentifisert fremmed sleper bobilen hans inn på en jernbane-overgang samtidig som Roberts ligger bevisstløs. Han blir drept av et tog, før han rekker å komme seg unna. Drapsetterforsker Caroline Brentwood fra politiet i Atlanta, og hennes partner Darius Jackson, skal etterforske dødsfallet og de avhører Roberts sine kollegaer. Brentwood bemerker at Eddie Jordan bevisst unngår avhør, og Breacher følger etter henne til Jordans hjem. Men når de ankommer, oppdager de den drepte Jordan spikret fast til et tak. Brentwood mener at kartellet står bak henrettelsen, noe som får Breacher til å mistenke at kartellet jakter på laget hans på grunn av de stjålne 10 millionene.

Breacher og Brentwood besøker deretter Bryce McNeely, som forlot DEA etter å ha blitt suspendert. Men han finner McNeely etter en skuddveksling hvor McNeely drepte en av overfallsmenne, og sistnevnte blir identifisert av Breacher som en håndlanger fra et kartell. Brentwood får senere høre historien om hvordan Breachers familie tidligere hadde blitt kidnappet av medlemmer fra et av kartellen, som haddet filmet drapene på dem og senere sendte denne videoen til Breacher - sammen med de avkuttede kroppsdelene til hans kone og sønn. Breacher brukte deretter flere måneder på å lete etter familiens mordere - men uten å lykkes - før resten av kollegaene hans endelig klarte å overbevise Breacher om å komme seg videre. Breacher og Brentwood konfronterer senere Lizzy Murray, som anklager resten av laget for å ha stjålet pengene bak ryggen på henne, noe som motiverer henne til å søke hevn. Brentwood blir forvirret av dette, fordi han hadde begynt å tro at det var Lizzy som hadde stjålet alle pengene fra dem.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Andre ting[rediger | rediger kilde]

  • Kate Mara og Isla Fisher gjorde audition for rollen som først gikk til Malin Åkerman. Imidlertid måtte Åkerman trekke seg grunnet graviditet, og ble erstattet av Mireille Enos.
  • Ifølge regissør David Ayer, ble filmen grundig klippet av studioet for å få en mer actionpakket film enn et thrillermysterium. Den originale klippen ble ryktet å være nesten tre timer lang.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]