Hopp til innhold

St. Patricks flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
St. Patricks flagg

St. Patricks flagg består av et rødt andreaskors på hvit duk. Flagget med denne formen er oppkalt etter Irlands nasjonalhelgen og er særlig forbundet med Irland etter at korsformen i 1783 ble innført som merke for den nyinnstiftede St. Patricks-ordenen. Det røde korset på hvitt ble ikke ført i offisielle flagg før 1801 da England, Skottlands og Irlands flagg ble kombinert for å danne unionsflagget for Det forente kongerike Storbritannia og Irland. Etter 1801 fikk St. Patricks-korset større utbredelse i ulike offentlige og private sammenhenger og i faner for ulike foreninger.

St. Patricks flagg var aldri offisielt anerkjent som Irlands nasjonalflagg. Etter opprettelsen av St. Patricks-ordenen i 1783 og framover til etableringen av Den irske fristaten i 1922 ble det røde andreaskorset på hvitt uoffisielt benyttet til å representere Irland. Det hadde da konkurranse av grønne flagg med en gul harpe på, et symbol som uttrykte irsk nasjonalisme på en sterkere måte enn St. Patricks-flagget.

St. Patricks flagg er fortsatt brukt for å bygge opp flagget til Storbritannia, der St. Patricks-korset etter delingen av øya Irland og sies å representere Nord-Irland. I våre dager benyttes St. Patricks flagg som nøytralt symbol i Nord-Irland.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • G. A. Hayes-McCoy: A History of Irish Flags from the earliest times, 1979
  • Ewan Morris: Our Own Devices: National Symbols and Political Conflict in Twentieth-Century Ireland, 2005

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]