Newcastle Brown Ale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En flaske Newcastle Brown Ale.

Newcastle Brown Ale er et populært mørkebrunt øl. Ølsorten har blitt brygget i Newcastle upon Tyne nord i England siden 1927. Bryggeriet har vært Newcastle Breweries, som nå er en del av bryggerikonsernet Scottish and Newcastle. Ølmerket er gitt «Protected Geographical Indication» (PGI) av EU. «Protected Geographical Indication» vil blant annet si at et produkt bare kan produseres innenfor et visst område. I april 2004 ble det meldt at bryggeriet ved Tyne skulle flyttes til Dunston Federation Brewery i Gateshead. Hvis ikke PGI-statusen blir opphevet, må bryggeriet enten bli værende i Newcastle, eller så må navnet endres.

I motsetning til mange britiske øltyper blir Newcastle Brown Ale alltid servert kaldt. Ideelt skal skjenkingen skje fra flaske, og skal drikkes fra et half-pint eller Wellington-glass for å redusere oppvarmingen.

Det var stort sett umulig å få tak i ølet i sør- og midt-England frem til en vellykket kampanje på slutten av 1980-årene. Etter hvert har det blitt et av de ledende ølmerkene på flaske.

På samme måte som det mer kjente Guinness-merket har Newcastle Brown Ale blitt markedsført med suksess i USA. Ølmerket er relativt godt tilgjengelig der, både på flaske og fat.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]