Guinness

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Guinness' sterkøl.

Guinness er en tørr stout (overgjæret, sterkt øl) som har sin opprinnelse i bryggeriet til Arthur Guinness' St. James's Gate Brewery i Dublin, Irland. Ølet er basert på det mørke ølet som ble utviklet i London tidlig på 1700-tallet. Guinness er et av de mest vellykkede ølmerker i verden og blir eksportert internasjonalt. Det har også kommet mange etterligninger. Ølets særtegn og smak er basert på nybrent bygg som forblir ugjæret. I mange år ble en del av ølet aldret for å gi den en skarp laktosesmak, men Guinness vil ikke gi svar om denne prosessen fortsatt skjer. Den tykke kremaktige toppen er et resultat av en nitrogenblanding som blir lagt til i tappeprosessen.

Guinness er nå tilgjengelig over hele verden og ølmerket er fortsatt tett assosiert med Irland til tross for at hovedkontoret har vært i London i England siden 1932, og ble siden videreutviklet til multinasjonalt alkoholkonglomerat og omdøpt til Diageo.

Bruk i blandede drinker[rediger | rediger kilde]

Guinness brukes i flere blandede drinker, som Badger,[1] Irish Car Bomb[2] og Black and Tan.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «A Weird Drink Called 'The Badger' Is Delighting and Horrifying the Masses in England». Vice. 19. februar 2016. Besøkt 30. september 2017. 
  2. ^ «The Irish Car Bomb: the controversial drink with a split reputation». The Guardian. 17. mars 2016. Besøkt 30. september 2017. 
  3. ^ «Please Don't Order a Black and Tan in Ireland». KegWorks. Besøkt 30. september 2017. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

drikkestubbDenne drikkerelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.