Internet Assigned Numbers Authority

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Internet Assigned Numbers Authority
Stiftet 1988
Hovedkontor Marina del Rey
Eier ICANN
Nettsted www.iana.org

Internet Assigned Numbers Authority (IANA) er en organisasjon som fører tilsyn med forvaltningen av IP-adresser, toppnivådomenenavn og Internet protocol code points. I begynnelsen besto IANA av en person, Jon Postel.

Generell informasjon[rediger | rediger kilde]

IANA delegerer lokal forvaltning av IP-adresser til Regional Internet Registries (RIRs). Hver RIR forvalter adresser for en del av verden. Samla utgjør disse en del av Numbers Resource Organization som er et organ som skal representere felles interesser.

IANA delegerer forvaltningen av IPv4-adresser til de ulike RIRene i større biter (typisk /8 eller mer). Hver RIR forvalter adresseblokkene etter egne bestemmelser. Typisk fungerer det på den måten at forvaltningen av adresser blir delegert videre til ISPer som får tildelt mindre blokker av adresser som /19 og /20.

Det er også et system for delegering og forvaltning av IPv6-adresser, men det er lite konkurranse om IPv6 adresseblokker siden tilgjengeligheten på adresser er mye større enn etterspørselen.

IANA er under kontroll av ICANN, men den endelige kontrollen over DNS rot-sona er det det amerikanske næringsdepartementet som har.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]