Jon Postel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jon Postel
Født6. aug. 1943[1]Rediger på Wikidata
Altadena[2][3][4]
Død16. okt. 1998Rediger på Wikidata (55 år)
Santa Monica[5]
BeskjeftigelseInformatiker, ingeniør Rediger på Wikidata
Utdannet vedVan Nuys High School[6]
University of California (–1966) (akademisk grad: Bachelor of Science, studieretning: ingeniørvitenskap)
University of California (–1968) (akademisk grad: Master of Science, studieretning: ingeniørvitenskap)
University of California (–1974) (akademisk grad: doktorgrad, studieretning: informatikk)
Doktorgrads-
veileder
David J. Farber
NasjonalitetUSA[7]
UtmerkelserEFF Pioneer Award (1999)
SIGCOMM Award (1997)
Postel Award (1999)
Internet Hall of Fame (2012)[8]

Jonathan Bruce Postel (/pə'stɛl/; født 6. august 1943, død 16. oktober 1998) var en amerikansk dataingeniør og internettpioner. Postel gjorde mange viktige bidrag til utviklingen av Internett, spesielt innen området standarder. Han er først og fremst kjent for å være redaktør av dokumentserien Request for Comments (RFC), og for sin tjeneste som Internet Assigned Numbers Authority (IANA) til sin død. Internet Society's Postel Award er oppkalt etter han, i likhet med Postel Center ved Information Sciences Institute.

Postels lov[rediger | rediger kilde]

Hans kanskje mest berømte arv er fra RFC 793, som inkluderer et prinsipp som ofte siteres som Postels lov: «Vær konservativ med hva du gjør, vær liberal med hva du aksepterer fra andre» (ofte reformulert som «Vær konservativ med hva du sender, vær liberal med hva du mottar»).

Karriere[rediger | rediger kilde]

Postel fikk en bachelorgrad og en mastergrad som ingeniør (henholdsvis i 1966 og 1968), og en Ph.D. i datavitenskap i 1974, alle ved UCLA.

Mens han var ved UCLA, var han involvert i tidlige arbeider på ARPANET. Han flyttet senere til Information Sciences Institute ved University of Southern California, hvor han tilbrakt resten av yrkeskarrieren.

Postel var RFC-redaktør fra 1969 til sin død, og skrev og redigerte mange viktige RFC'er, inkludert RFC 0791-0793, som definerer de grunnleggende protokoller for Internet protocol suite, og RFC 2223, Instruksjoner til RFC-skribenter. Han var selv forfatter eller medforfatter av mer enn 200 RFC'er.

Postel var medlem av Internet Architecture Board og dets forgjengere i mange år. Han var sjef for Internetts «klareringssentral» for tildeling av navn og nummer, Internet Assigned Numbers Authority (IANA), fra dets begynnelse. Han var det første medlem av Internet Society, og var også styremedlem i Internet Society. Han var den opprinnelige administrator for toppnivådomenet .us, og hadde den posisjonen i lang tid. Han drev også «Los Nettos Network».

Alt det ovennevnte var deltidsaktiviteter han påtok seg i forbindelse med sin primære posisjon som direktør for datanettverksavdelingen av Information Sciences Institute ved University of Southern California.

Da Internett fremdeles var public domain og USAs overtagelse av DNS Root Authority[rediger | rediger kilde]

Den 28. januar 1998 sendte Postel, på egen autoritet, en email til åtte av tolv operatører av Internetts regionale rotservere og instruerte dem å endre rotsoneserveren fra Network Solutions (NSI)s A.ROOT-SERVERS.NET. (198.41.0.4) til DNSROOT.IANA.ORG (198.32.1.98). Operatørene etterkom Postels instruksjoner, og splittet dermed kontrollen med internettnavn mellom IANA og de fire rotene som fortsatt var under kontroll av USAs regjering, hos NASA, .mil-serveren, BRL og NSI. Han mottok kort tid etter en rasende telefon fra president Clintons sjefsrådgiver Ira Magaziner, som instruerte han å reversere endringen. I løpet av en uke utstedte NTIA sitt «Green Paper» hvor de hevdet sin definitive autoritet over Internetts rot, noe som til slutt førte til dannelsen av ICANN og i praksis avsluttet et hvert forsøk fra «International Council of Registrars» på å kreve denne autoriteten selv. Alt dette skjedde fordi Internet Society prøvde å beholde Internett under offentlig kontroll, selvstyrt av brukerne. På samme tid i Genève, skrev de et "dokument", hvor de skisserte sine prinsipper:

(a) Internetts toppnivådomene (TLD)-navnerom er en offentlig ressurs og er avhengig av offentlighetens tillit.

(b) Enhver administrering, bruk og/eller utvikling av Internetts TLD-rom er et offentlig tema og bør gjennomføres i offentlighetens interesse og tjeneste.

(c) Relatert offentlig policy må balansere og representere interessene til nåværende og fremtidige interessenter i Internetts navnerom.

(d) De nåværende og fremtidige interessenter i Internetts navnerom vil ha mest å vinne ved en selvregulerende og markedsorientert tilnærming til Internetts registreringstjenester for domenenavn.

(e) Registreringstjenester for gTLD-navnerom bør legge til rette for global fordeling av registrarer.

(f) Som beskrevet i Section 2(f) i gTLD-MoU, ettersom det fra tid til annen kan bli endret, bør en policy implementeres slik at et andrenivå-domenenavn i hvilket som helst av CORE-gTLD’ene som er identisk eller veldig lik en alfanumerisk string som, for de formål som omfattes av denne policy, bedømmes å være internasjonalt kjent, og for hvilken det eksisterer påviselig intellektuell eiendomsrett, bare kan innehas eller brukes av, eller med autorisasjon av, eieren av slik påviselig intellektuell eiendomsrett. Passende hensyn bør tas til mulig bruk av et slikt andrenivå-domenenavn av en tredjepart som, for de formål som omfattes av denne policy, anses å ha tilstrekkelige rettigheter.

Men historien gikk i retning av business og regjeringskontroll, ettersom Internett ble et spørsmål om penger, og etter det har all offentlig produksjon av informasjon og teknisk utvikling blitt ført mot en økonomisk markedsplass.

Død[rediger | rediger kilde]

Postel døde i Los Angeles 16. oktober 1998, av komplikasjoner etter en operasjon for utskifting av hjerteklaffer.

Arv[rediger | rediger kilde]

Betydningen av Jon Postel's bidrag til oppbyggingen av Internett, både teknisk og personlig, var slik at et minneskrift over hans liv utgjør en del av kjernen i den tekniske litteratursekvensen om Internett, i form av RFC 2468 «I Remember IANA», skrevet av Vinton Cerf. (Dette er ingen triviell ting, ettersom det mellom 1969 og februar 2002 bare ble utgitt 3.240 RFC’er.)

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.nndb.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.opensource.apple.com[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ opensource.apple.com[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ news.usc.edu[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ www.usc.edu[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ RFC 2468: I REMEMBER IANA[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ onlinelibrary.wiley.com[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ www.internethalloffame.org[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Minneord[rediger | rediger kilde]