University College Dublin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
University College Dublin
Belfield 1414w.JPG
Grunnlagt1854
BeliggenhetDublin
Studenter33 321 (2021)[1]
MedlemskapEuropean University Association[2]
Nettstednettsted

University College Dublin
53°18′27″N 6°13′11″V

University College Dublin (UCD, også kalt National University of Ireland, Dublin) er Republikken Irlands største universitet, med mer enn 20 000 studenter. Det ligger i hovedstaden Dublin. Universitetet er en del av National University of Ireland.

Det ble grunnlagt 2. desember 1908 ved kongelig charter, under navnet University College, Dublin. Det er en fortsettelse av det tidligere Catholic University of Ireland, som ble grunnlagt 18. mai 1854, og som ble ledet av kardinal John Henry Newman. Det hadde senere i en periode navnet University College Dublin, og var underlagt Royal University of Ireland fra 1880.

Det ble i 1960-årene foreslått at University College Dublin skulle slås sammen med University of Dublin, hvis eneste college er Trinity College Dublin. Av forskjellige grunner skjedde ikke dette. Det kom også et forslag tidlig i 1970-årene om at University College Dublin skulle bli et selvstendig universitet, noe som pr. januar 2005 ikke har skjedd.

Sted[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig lå University College Dublin på Earlsfort Terrace, hvor Royal University of Ireland hadde ligget tidligere. I 1950-årene flyttet det til bydelen Belfield, i den sørlige delen av Dublin. Campus er omkring 1,4 km² stort. Flyttingen var resultatet av et arbeid som hadde pågått siden 1930-årene med å skape et moderne universitet. Innen 2003 hadde det aller meste av universitetet flyttet.

En av dets tidligere bygninger, Royal College of Science i Merrion Street, tilhører noe den irske regjeringen, og rommer blant annet Taoiseachs kontor.

University College Dublin hadde også en eiendom i Glasnevin, Albert Agriculture College, som nå huser Dublin City University.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]