Hopp til innhold

Maltas geografi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Øyer i Malta»)
Maltas geografi
Areal
 – Totalt
 – Land

316 km²
316 km²
Høyder
 – Høyeste
 – Laveste

Ta' Dmejrek 253 m
Middelhavet 0 m
Landegrenser0 km
Kystlinje140 km
KlimaMiddelhavsklima
Arealbruk
 – Dyrket mark
 – Avlinger
 – Beitemarker
 – Skog
 – Annet

38 %
59 %
0 %
0%
59 %
Irrigert land10 km² (1993 est)

Satellittbilde av Malta

Malta er en øygruppe av kalkstein i den sentrale delen av Middelhavet, ca. 93 kilometer sør for Sicilia og rundt 300 km nord for Afrika. Landets totale areal er på omtrent 316 km². Bare de tre største øyene, Malta, Gozo (stavet Għawdexmaltesisk) og Comino (Kemmuna), er bebodd; bare en håndfull bor på Comino. Andre øyer er: Cominotto, Filfla og St. Paulusøyene. Langs den forrevne kysten ligger det en rekke gode havner. Landskapet er preget av lave åser med terrassejordbruk. Terrenget er nesten flatt og steinete med mange sletter. Det høyeste punktet, Ta' Dmejrek på Malta, er 253 meter høyt. Maltakanalen i nord skiller Malta fra den italienske øya Sicilia.

I motsetning til hva mange tror, er ikke sørspissen av Malta Europas sørligste punkt. Punta de Tarifa i Spania, Kypros og den greske øya Gavdos sør for Kreta ligger alle sør for Malta.

Siden 1993 har Malta vært delt inn i 68 kommuner. Det finnes intet nivå mellom kommunene og staten.

Klima[rediger | rediger kilde]

Klimaet er et typisk middelhavsklima med milde, regnfulle vintre og hete, tørre somre. Vekstsesongen blir egentlig aldri avbrutt, selv om uvanlig kaldt vær om vinteren av og til setter veksten tilbake midlertidig. Mye vegetasjon tørker også inn om sommeren. Vannforsyning er et problem for Malta, siden sommeren er helt tørr, akkurat når vannforbruket er høyest. Vinterregnet faller også ofte som kraftige byger, og vannet renner da ut i havet i stedet for å gjennomtrekke jorda.

Den laveste temperaturen noen sinne ble registrert i januar 1905 med 1,1 °C. Den høyeste temperaturen noen gang er på 43,8 °C i august 1999. Snø er så godt som ukjent på Malta, men det ble registrert snøflak i luften i februar 1895, januar 1905 og mars 1949.

I januar 2007 valgte International Living Malta som det landet med best klima i hele verden.[1] Natt til onsdag den 8. februar 2012 snødde det for første gang siden 1960-tallet.[trenger referanse]

Se også[rediger | rediger kilde]

Commons Commons finnes et atlas for Malta


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Verdens beste klima». Arkivert fra originalen 11. august 2008. Besøkt 24. juli 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]