Gozo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gozo
Strand på Gozo
Geografi
PlasseringMiddelhavet
ØygruppeDe maltesiske øyer
Areal 67 km²
Lengde 14 kilometer
Bredde 7,25 kilometer
Administrasjon
LandMalta
Posisjon
Kart
Gozo
36°02′42″N 14°15′32″Ø

Gozo er en øy i Middelhavet tilhørende Republikken Malta. Øya er 14 km lang og 7 km bred. Gozo betyr glede (gammelarabisk Għawdex) og den er den nest største av de maltesiske øyer. Gozo har et areal på 67 km² og under folketellingen i 2021 hadde den et innbyggertall på 31 232 (med Comino).[1] Øya består av 16 landsbyer og øyas hovedstad er Victoria, også kalt Rabat.[2]

Øya kalles også på folkemunne The Island of Calypso da den tilsvarer øya Ogygia i Homers Odyssey, hvor nymfen Calypso holdt den greske helten Odysseus i syv lange år som kjærlighetsfange.

Øya er mindre utbygd enn hovedøya, den har landlig karakter og er kjent for sine naturskjønne åser. Det går en bilfergen fra Ċirkewwa på hovedøya til Mġarr på Gozo.

På en høyde ved havnen i Mgarr ligger det imponerende Fort Chambray. Malteserordenen bygde fortet for 250 år siden for å beskytte byens innbyggere mot inntrengere, hovedsakelig fra det osmanske riket. I dag er kystbatteriet og Garzes Tower, som var en del av forsvarssystemet, revet. I 1979 begynte arbeidet med å gjøre fortet om til et turistkompleks, som aldri ble helt ferdigstilt på den tiden. På midten av 1980-tallet ble garnisonens kirkegård tømt, og restene ble flyttet til Santa Marias kirkegård i Xewkija i 1991. Gravsteinene er plassert rundt fortet på et tilbaketrukket sted. Ødeleggelsen av fortets kirkegård har av mange blitt kalt en «kulturell hærverk». I januar 1993 startet arbeidet igjen med å bygge om deler av fortet til boliger. Siden den gang er flertallet av boligene bygget og deler av bastionen er renovert.[3][4]

Øya er rik på historiske steder som Ġgantija-templene, som står på UNESCO verdensarvliste.

Satellittfoto av Gozo og den mindre øya Comino

Det er noen få sandstrender på øya, som Ramla Bay og San Blas Beach på nordøst kysten, og på sørkysten Hondoq ir-Rummien og Mġarr ix-Xini. Gozo regnes som en av de beste dykkedestinasjonene i Middelhavet og et senter for vannsport.

Øya har flere bemerkelsesverdige naturtrekk, inkludert Inland Sea som er et av de mest populære stedene for dykkere. Inland Sea er en liten sjø med en grotte/tunell ut til havet hvor fiskebåtene kan passere. Det er også små båter som tar turistene gjennom grotten og ut til de mindre hulene ute langs kyste hvor det er vakre farger. Inland Sea ligger ved Dwejra hvor også Dwejra tårnet eller Qawra tårnet og Kappella Sant' Anna ligger. Tidligere lå også Azure-vinduet også her, en naturlig kalksteinbue, som var et bemerkelsesverdig geologisk formasjon frem til det kollapset 8. mars 2017.[5]

En mindre kjent kalksteinsbue som fremdeles står er Wied il-Mielaħ-vinduet.

Ninus grotten og Xerris grotten er to underjordiske grotter fulle av stalaktitter og stalagmitter. I tillegg har man Tal-Mixta grotten med sin fantastisk utsikt, som er et kjent motiv fra mange feriebilder.[6]

Også Victoria er et populært sted for turisme med Cittadella også kalt Castello, St. George's Basilica, Church of St Francis og Church of St Augustine.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Census of Population and Housing 2011. Volume 1: Population Arkivert 6. juli 2014 hos Wayback Machine., National Statistics Office, 2014, s. 3.
  2. ^ Kiesling, Brady; Talbert, R.; User, Anne; Vitale, Valeria; Gillies, Sean; Becker, Jeffrey; Elliott, Tom (16. juni 2020). «Gaulos (island): a Pleiades place resource». Pleiades: a gazetteer of past places (engelsk). Besøkt 15. februar 2023. 
  3. ^ «Ministry for Gozo». mgoz.gov.mt (engelsk). Arkivert fra originalen 13. februar 2023. Besøkt 15. februar 2023. 
  4. ^ «History of Gozo | Gozo Tourism Association». web.archive.org. 8. oktober 2014. Archived from the original on 8. oktober 2014. Besøkt 15. februar 2023. 
  5. ^ «Gozo travel guide: All you need to know about the island». MaltaUncovered.com (engelsk). Besøkt 15. februar 2023. 
  6. ^ «Things to do in Gozo: 25+ Ideas for your Itinerary». MaltaUncovered.com (engelsk). Besøkt 15. februar 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]