Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fyrstehuset Glücksburg
Glücksburg
Land: * Danmarks flagg Danmark
Gren av: Huset Oldenburg
Titler: Nåværende:

Tidligere:

Grunnlegger: Friedrich Wilhelm, hertug av Glücksburg
Nåværende overhode: Christoph av Schleswig-Holstein
Opprettet i år: 1825
Landskapsvåpen for området Slesvig-Holstein. Skjold kløvd med Slesvigs to løver og Holsteins «nesleblad» som egentlig er en skjoldbord.

Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, på dansk også kjent som Slesvig-Holsten-Sønderborg-Lyksborg (også skrevet Glücksborg på dansk), er en av flere grener i fyrstehuset Oldenburg. Denne grenen har navnet fra Glücksburg nord i Tyskland. Kongefamiliene i Danmark, Storbritannia og Norge, og den tidligere kongefamilien i Hellas tilhører denne slektsgrenen.

Denne grenen nedstammer fra hertugene av Schleswig-Holstein-Sonderburg-Beck. Den siste av dem ble hertug av Glücksburg og endret sin tittel til hertug Wilhelm av Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Han var gift med prinsesse Luise Caroline av Hessen-Kassel, et barnebarn av kong Frederik V av Danmark.

Hverken hertugene av Beck eller Glücksburg var suverene herskere – de mottok sine land i len fra de suverene hertugene av Slesvig og Holstein – kongene av Danmark og (før 1713 og 1773) hertugene av Schleswig-Holstein-Gottorp og deretter Holstein-Gottorp.

Hertug Friedrich Wilhelms fjerde sønn, Christian, ble valgt til tronfølger av den barnløse kong Frederik VII av Danmark, siden Christian var gift med Frederiks kusine, Luise Caroline av Hessen-Kassel. Christian besteg den danske tronen i 1863 som kong Christian IX. Tidligere samme år ble hans sønn, prins Wilhelm, valgt til konge av Hellas. I 1905 ble kong Christians sønnesønn, prins Carl av Danmark, valgt til konge av Norge. Christian hadde et stort antall etterkommere, hans døtre ble bl.a. gemalinner til kongen av Storbritannia og tsaren av Russland.

Norge[rediger | rediger kilde]

Danmark[rediger | rediger kilde]

Hellas[rediger | rediger kilde]

Andre sentrale medlemmer av slektsgrenen[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]