Liste over Württembergs regenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Våpenskjoldet til ætten Württemberg, på en port på en av familiens nåværende residenser, Schloss Altshausen i Altshausen, Tyskland

Dette er en liste over regenter i den tyske staten Württemberg, frem til det regjerende dynastiet ble avsatt i 1918.

Grever av Württemberg til 1495[rediger | rediger kilde]

Våpenskjoldet til grevene av Württemberg

Ved Nürtingen-traktaten ble grevskapet Württemberg delt i to separate linjer. Württemberg-Stuttgart med hovedstaden Stuttgart og Württemberg-Urach med hovedstaden Urach.

Württemberg-Stuttgart-linjen[rediger | rediger kilde]

Württemberg-Urach-linjen[rediger | rediger kilde]

Ved Münsingen-traktaten ble to ulike linjer gjenforent under Eberhard V 1482. Eberhard fikk hertugtittelen i 1495.

Hertuger av Württemberg 1495-1803[rediger | rediger kilde]

Våpenskjold tatt i bruk av Eberhard I i 1495, da Württemberg ble et hertugdømme
Kurfyrster av Württemberg
Württembergdynastiet
Bilde Navn Regjerte fra til Kommentar
900-101 Eberhard im Bart.jpg Eberhard I 1495 1496
52Eberhard II.jpg Eberhard II 1496 1498
900-121 Herzog Ulrich.jpg Ulrich 1498 1519 Avsatt.
Württemberg annektert av Østerrike 1519-1534
900-121 Herzog Ulrich.jpg Ulrich 1534 1550 Gjeninnsatt
Abraham Hel 001.jpg Christoph 1550 1568
Ludvig 1568 1593
Friedrich I, Herzog von Württemberg (1557-1608).jpg Fredrik I 1593 1608
Johann Friedrich 02 IV 13 2 0026 01 0414 a Seite 1 Bild 0001.jpg Johan Fredrik 1608 1628
DH-Eberhard III.jpg Eberhard III 1628 1674
108Wilhelm Ludwig.jpg Vilhelm Ludvig 1674 1677
900-221 Eberhard Ludwig.jpg Eberhard Ludvig 1677 1733
1684 Carl Alexander.jpg Karl I Alexander 1733 1737 Regjerte over kongeriket Serbia fra 1720
Carl Eugen Duke of Wuerttemberg.jpg Karl II Eugen 1737 1793
Ludvig Eugen 1793 1795
Friedrich Eugen Württemberg.jpg Fredrik II Eugen 1795 1797
Friedrich I von Württemberg.jpg Fredrik II 1797 1803 I 1803 ble hertugen av Württemberg gjort til kurfyrste av det hellige romerske riket. I 1806 ble imperiet oppløst, og kurfyrsten av Württemberg ble en uavhengig monark med tittelen «konge».

Kurfyrster av Württemberg 1803-1806[rediger | rediger kilde]

Kurfyrster av Württemberg
Württembergdynastiet
Bilde Navn Regjerte fra til Kommentar
Friedrich I von Württemberg.jpg Fredrik I
Friedrich I
1. januar 1806 30. oktober 1816 Ble konge av Württemberg.

Konger av Württemberg 1806-1918[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Kongeriket Württemberg

Konger av Württemberg
Württembergdynastiet
Bilde Navn Regjerte fra til Kommentar
Friedrich I von Württemberg.jpg Fredrik I
Friedrich I
1. januar 1806 30. oktober 1816
DH-Wilhelm I.jpg Vilhelm I
Wilhelm I
30. oktober 1816 25. juni 1864 Sønn av Fredrik I.
Karl I von Württemberg.jpg Karl I
25. juni 1864 6. oktober 1891 Sønn av Vilhelm I. Blei underlagt prøyssisk overherredømme da det blei en del av Det tyske rike i 1871.
Wilhelm II of Wurtt.png Vilhelm II
Wilhelm II
6. oktober 1891 29. november 1918 Nevø av Karl I. Siste regjerende monark av Württemberg. Måtte gå av som konge etter De tyske revolusjonene i 1918.

Overhoder for huset Württemberg siden 1918[rediger | rediger kilde]

Følgen av regenter i huset Württemberg eksisterer fortsatt, selv om de ikke innehar noen politisk rolle.

Se også[rediger | rediger kilde]