Karlsprisen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Karlsprisen deles ut i Aachens rådhus
Bill Clinton mottok Karlsprisen i 2000. Her sammen med tidligere prismottagere som kong Juan Carlos I av Spania, Václav Havel og Simone Veil
Paul-Henri Spaak under pristildelingen i 1957
Angela Merkel bærer prismedaljen i bånd rundt halsen
Polens statsminister Donald Tusk mottok prisen i 2010

Den internasjonale Karlspris (tysk Karlspreis, formelt Internationaler Karlspreis zu Aachen) er en av de mest prestisjefulle europeiske priser, og deles ut av byen Aachen hvert år til mennesker som har bidratt til den europeiske idéen og europeisk fred. Den ble første gang utdelt i 1950.

Prisen er oppkalt etter Karl den store, som hersket over det som idag er Tyskland og Frankrike. Han residerte i Aachen og er dessuten begravet i byens katedral. Byen var i 600 år kroningsby for de tysk-romerske keisere.

Prismottager tildeles et diplom og en medalje, samt prispenger på 5000 euro. Prismedaljens advers er basert på byen Aachens eldste kjente bysegl, fra det 12. århundre. Dette viser Karl den store sittende på en trone. Medaljen er opphengt i et gult bånd med svarte ørner, motivet i riksvåpenet for Det tysk-romerske rike.

Prisvinnerne velges av en komité bestående av overborgermesteren i Aachen, domprosten i Aachen, rektor ved Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen, representanter for partifraksjonen i bystyret, innvalgte medlemmer og representanter for Karlsprisstiftelsen.

Tildeling av prisen skjer hvert år på Kristi himmelfartsdag og finner sted i kroningssalen i Aachens rådhus. Seremonien avsluttes med en forelesning av prismottageren.

Prisvinnere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]