Hopp til innhold

Dobbeltørn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dobbeltørnen var seldsjukkenes symbol, her i et relieff på minareten den smale minaretens madras (tyrkisk:İnce Minareli Medrese) som ligger i distriktet Selçuklu i provinsen Konya. Madrasen ble bygd i 1264.
Emblem med dobbeltørn, Istanbul, basert på det Det bysantinske rikets insignier. Det venstre (vestre) hodet symboliserer Roma, det høyre (østlige) Konstantinopel. Korset og globusen i klørne symboliserer henholdsvis den åndelige og verdslige autoriteten. Relieff fra Konstantinopels Ekumeniske patriarkats bygninger.

Dobbeltørn er en allegorisk, grafisk og heraldisk figur som gjengis som en stilisert ørn med to ørnehoder på hver sin hals på samme kropp, med en vinge til hver side, med et ben til hver side og med halefjær rett ned.

Dobbeltørn eller lignende fuglefigur med to hoder og vinger til sidene, finnes på gjenstander fra hettittene og kulturer i Midtøsten, fra antikken og fra Amerika før Columbus. Det er teorier om at figuren kan ha symbolisert en altseende guddom, fordi den har fire øyne og kan fly over menneskene. Dobbeltørnen skal ha vært brukt som symbol for den romerske guden Jupiter.

Fra senmiddelalderen er denne figuren brukt som symbol på en keiser. Den er brukt i våpenskjold for tyske, østerrikske og russiske keisere. Dobbeltørn finnes både i offentlige våpen slik som landskapsvåpen, og i private våpen slik som laugsvåpen og slektsvåpen fra mange europeiske land. I skomakerlaugets segl fra 1822 i Oslo (Christiania), er det en dobbeltørn og den finnes i flere danske skomakerlaugs segl. I norske slektsvåpen er det dobbeltørn i skjoldets skjoldhode til slekten Caspary som innvandret ca. 1850 fra Sveits, mens slekten Lund fra Farsund har i skjoldets 1. felt en ørn med to halser uten hoder. I Italia skal visstnok dobbeltørn i skjoldhodet symbolisere at personen/slekten var tilhenger av den tysk-romerske keiseren.

Dobbeltørn brukes også som symbol for den ortodokse kirke.

Eksempler på bruk av dobbeltørn

[rediger | rediger kilde]

Litteratur

[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]